Passo del Mortirolo (west)

Hoogteprofiel Passo del Mortirolo (west)

Statistieken

  • Land: Italie
  • Regio: Italiaanse Alpen
  • Startplaats: Mazzo di Valtellina
  • Lengte beklimming: 11.4 km
  • Hoogteverschil: 1257 m
  • Hoogte top: 1852 m
  • Gemiddelde stijging: 11.0 %
  • Maximale stijging: 13.9 %

De Mortirolo staat bekend als een van de zwaarste bergen van Europa vanwege de extreme stijgingspercentages. Deze berg, ook wel bekend als de Passo della Foppa, kan je vanaf meerdere zijden beklimmen. De traditionele zijde die ook in de Giro d’Italia regelmatig beklommen is, start echter in Mazzo. De klim begint aan de rand van het kleine dorpje en is eigenlijk niet te missen. Zodra je afslaat om te beginnen heb je gelijk een muur van asfalt voor je. Het stijgt er direct met 10%, maar toch is dit het makkelijke stuk van de Mortirolo.

In de eerste drie kilometer wisselen steile stroken zich af met minder steile stukken en er is zelfs een stukje vlak. Bovendien heb je tussendoor af en toe even uitzicht op de vallei en zijn de bochten genummerd: 33 bochten tot de top.

Dat geeft wat afleiding, want verder fiets je grotendeels in een dicht bos over een smalle, niet al te beste asfaltweg. En die weg wordt alleen maar steiler als je de derde kilometer gepasseerd bent. Het stijgingspercentage loopt op tot 15% met uitschieters naar boven. De klim blijft onverminderd steil, al zijn in de tweede deel de bochten iets eenvoudiger (8 – 10%).
Na 8 kilometer klimmen passeer je een standbeeld van Pantani dat tegen een rotswand aan gemaakt is, het is tenslotte toch zijn berg. Je bent nu op tweederde van de Mortirolo en het volgende richtpunt is de afslag naar Grossio. Deze moet je niet nemen, maar je begint nu aan de laatste drie kilometer. Deze zouden wat makkelijker moeten zijn. Dat is ook echt het geval, maar wellicht niet helemaal zoals je verwacht. Nog steeds loopt het stijgingspercentage steeds weer op tot 14 – 15%, alleen zijn de minder steile tussenstukken wat langer.

Dan kom je in de open velden terecht. Er is hier een soort restaurantje, maar dit is nog niet de top. Nog 4 bochten, waarvan je de vangrails al ziet lopen, en dan ben je er eindelijk.

Bergen in de omgeving van de Passo del Mortirolo (west)

Vlakbij vind je de Passo Aprica en de Passo San Bernina. Meer beklimmingen vind je in het overzicht bergen in de Italiaanse alpen.

Maak je gebruik van Strava en heb je zelf de Passo del Mortirolo (west) gefietst? Log nu in en bekijk het leaderboard

Inloggen bij Strava
Deze hoogteprofielen en tracks zijn gegenereerd aan de hand van GPS-tracks die verkregen zijn door de betreffende berg zelf per fiets te beklimmen. Afwijkingen en onzekerheden in de meting van het GPS apparaat kunnen ertoe leiden dat de hoogteprofielen en tracks onzekerheden of onjuistheden bevatten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *