Passo Gavia (zuid)

Hoogteprofiel Passo Gavia (zuid)

Statistieken

  • Land: Italie
  • Regio: Italiaanse Alpen
  • Startplaats: Ponte di Legno
  • Lengte beklimming: 17.5 km
  • Hoogteverschil: 1299 m
  • Hoogte top: 2650 m
  • Gemiddelde stijging: 7.4 %
  • Maximale stijging: 14 %

De zuidzijde van de Passo Gavia is een stuk lastiger dan de noordzijde, maar misschien ook wel veel mooier. Je begint in Ponte di Legno met een aantal eenvoudige kilometers. Het stijgt rond de 4 a 5% terwijl de rustige weg door het mooie landschap slingert.

Zodra je het dorpje Sant’Apollonia voorbij bent verandert dit abrupt. Je fiets een naaldbomenbos in, de weg wordt smaller en het wordt steil. Er volgen nu enkele kilometers met  haarspeldbochten waarbij het steeds rond de 10% stijgt.
Dan kan je even een bijkomen op een wat eenvoudigere kilometer, maar dat is slechts tijdelijk. De rest van de kilometers tot de top blijven steil, maar er is één voordeel: het landschap wordt steeds mooier.

De bebossing wordt dunner, waardoor je hele mooie uitzichten aan de linkerkant hebt. De weg is inmiddels niet breder dan een eenbaansweg, soms zonder vangrail en met diepe afgrond. Gelukkig vind je hier niet veel verkeer. Het zijn vooral fietsers en motorrijders die zich op deze zijde van de Passo Gavia bevinden.
Op 3 kilometer van de top wordt het nog even spannend. Hier bevindt zich de beruchte Gavia tunnel: ruim 400 meter lang, aardedonker en onverminderd steil. Vanwege een knikje aan het einde van de tunnel duurt het lang voordat je einde in zicht krijgt.

Zodra je weer buiten bent zie je het Lago Nero. Het is nu nog even volhouden tot de top waar zich het grotere Lago Blanco bevindt.

Bergen in de omgeving van de Passo Gavia (zuid)

Vlakbij vind je de Passo Aprica (oost) en de Passo del Mortirolo (west). Meer mooie en pittige beklimmingen vind je in het overzicht bergen in de Italiaanse Alpen.

Maak je gebruik van Strava en heb je zelf de Passo Gavia (zuid) gefietst? Log nu in en bekijk het leaderboard

Inloggen bij Strava
Deze hoogteprofielen en tracks zijn gegenereerd aan de hand van GPS-tracks die verkregen zijn door de betreffende berg zelf per fiets te beklimmen. Afwijkingen en onzekerheden in de meting van het GPS apparaat kunnen ertoe leiden dat de hoogteprofielen en tracks onzekerheden of onjuistheden bevatten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *