Heuvels in de Belgische Ardennen

Sport algemeen

Op slechts enkele uren rijden van Nederland bevinden zich de Belgische Ardennen. Dit schitterende gebied is uitermate geschikt voor heerlijke fietstochten. Door de korte reistijd om de Ardennen te bereiken kan je hier zelfs voor een (lang) weekend naar toe.

Ook kan je je in dit gebied goed voorbereiden voor het hooggebergte. De beklimmingen in de Belgische Ardennen zijn wat langer dan in Nederland. Heuvels van enkele kilometers lang zijn geen uitzondering en je hebt al gauw een hoogteverschil van 200 meter te overbruggen. Dat geeft je het gevoel dat je in de ‘echte’ bergen fietst. De hoogste top is de Signal de Botragne, deze bevindt zich op 694 meter.

De Ardennen zijn erg groen en er bevinden zich vele bossen. Er valt relatief veel neerslag in dit gebied en wie er lekker wil fietsen moet dus een beetje geluk hebben met het weer. Vaak is het door de hoogte ook iets kouder dan in omliggende gebieden. In de wintermaanden ligt er ook regelmatig een pak sneeuw.

In de Belgische Ardennen zijn vele steile hellingen te vinden. Sommige van deze hellingen zijn bekend uit de voorjaarsklassiekers, zoals de Stockeu en de Côte de la Redoute, maar er zijn er meer. De Muur van Maboge bijvoorbeeld, gelegen ten zuiden van La-Roche-en-Ardenne, bevat hele zware stukken. Ook de Col de Haussire, volgens de Cotacol index de zwaarte berg van België, is een behoorlijke kuitenbijter.

De meeste klassiekers worden ook in toureditie voor wielertoeristen georganiseerd. Jaarlijks kan je zelf bijvoorbeeld de Waalse Pijl of Tilff-Bastogne-Tilff fietsen. Deze tochten worden vaak druk bezocht. Daarnaast zijn er minder bekende tochten, zoals Le Géants des Ardennes.

Ancienne Barriere (west)Baraque de FraitureBarvauxBertogneBois de VillersBois de YerneeChemin de Beau VallonChemin du CheraCitadelle Namen (noord)Citadelle Namen (route Merveilleuse)Col de HaussireCol de RideuxCol de Rideux (noord-oost)Cote d’AisomontCôte d’AmermontCote d’OssogneCote de AmoninesCôte de AnthisnesCote de BeaumontCote de Ben AhinCote de BerleurCote de BetgnéCote de BohissauCote de BoncellesCote de BuissonCote de ChambrallesCote de ChaplyCote de CrepeCote de DolembreuxCote de ErpignyCote de ForetCote de FosseCote de HautgneCote de HavelangeCote de la RedouteCote de LimontCote de LincéCote de MeryCote de MierchampCote de MionfosseCote de MontCôte de NiasterCote de PoudrerieCote de RastateCote de Rosier (oost)Cote de Rosier (west)Cote de Saint-JacquesCote de TahierCote de VecmontCote de Ville Du BoisCote de WachibouxCote de WanneCote de Warisy-HodisterCote de WerbomontCote de WibrinCote de XhierfomontCote de XhorisCote des Haies d’OrthoCote du HornayCote du RahiereCote FraitureForges – Croix MichelHaie aux FaulxHamoir-XhorisHaute LeveeHoyemontJenneret-BendeLa Roche en Ardenne – BeausaintLe StockeuLes CahottesMaladrie – MarcourayMoulin de la FosseMuur de MabogeMuur van EsneuxMuur van HuyMuur van StrivayRoche aux FauconsRoute de BeaufaysRoute de HivesRue Bay BonnetRue d’EllemelleRue de Barrage – grande MormontRue de CrupetRue de FaysRue de la BouhaieRue de la ValleeRue Fond DelvauxRue Fond des CrisRy d’OneuxSepton-BorlonThier de CooVallee des TombesVoye des MonnisWanneranvalleWarmonfosseWibrin – OdeigneXhos

Volg Train-mee op instagram!