Heuvels in Zuid-Limburg

Op onderstaande kaart vind je een overzicht van heuvels in Zuid-Limburg. De meeste beklimmingen in deze regio zijn relatief kort, met een lengte van maximaal een kilometer. De stijgingspercentages varieren van vals plat tot ver boven de 10 procent.


Sport algemeen

Beschrijving regio

In het uiterste zuiden van Nederland bevindt zich de regio Zuid-Limburg. Deze regio wordt aan de noordkant begrenst door de gemeente Sittard-Geleen en strekt zich naar het zuiden uit tot de grens met België. De rivier de Maas vormt aan westelijke zijde de grens met België.

Zuid-Limburg is het gebied in Nederland waar zich de meeste heuvels bevinden. Daardoor is het zeer populair bij zowel wielrenners als mountainbikers. Er zijn verschillende permanente mountainbike routes uitgepijld voor zowel beginners als gevorderden. Voor wielrenners worden door het jaar heen diverse toertochten georganiseerd. Zeer bekend zijn natuurlijk de Amstel Gold Race en Limburgs Mooiste, maar ook de Mergelheuvelland 2-daagse is populair. Deze tochten worden door duizenden wielrenners bezocht.

Ook buiten de georganiseerde tochten is het heerlijk fietsen in Zuid-Limburg. De heuvels zijn relatief kort, waarbij je typisch zo’n 50 hoogtemeters overbrugt. De Camerig is één van de langere beklimmingen met een lengte van ruim 3 km. Daarnaast zijn de Keutenberg, met het steilste bochtje van Nederland, de Cauberg en de Eyserbosweg zeer geliefd bij fietsers.

Net als in de rest van Nederland kan je in Zuid-Limburg gebruik maken van het fietsroutenetwerk. Met behulp van knooppunten kan je eenvoudig een mooie route uitzetten. Het netwerk sluit prima aan op de fietsroutenetwerken van Duitsland en België, dus een internationale tocht is gemakkelijk te realiseren.

Overzicht beklimmingen in Zuid-Limburg

Hieronder volgt een overzicht van beklimmingen in Zuid-Limburg. Deze lijst is geen volledig overzicht van alle beklimmingen en zal in de toekomst geupdate worden.

AdsteegAkerstraatAkerwegAltaarstraatBanholtergrubbeBarrier – KlimmenBemelerbergBemelerwegBergenhuizenBergsewegBergstraat (Bruisterbosch – Banholt)BeukenbergBeversbergBosschenhuizenBrakkebergBronkwegBukelBundersbergCamerigCaubergColmontCottessenDaalhemmerwegDaelswegDoodemanDorpstraat MheerDorpstraat SpaubeekDouvenderwegDuistergatskenDuivenstraatEckelraderwegElkenraderwegEmmabergEpenerbaanEperheideEuselingsewegEyserboswegEyserwegEyskenswegFrombergFromberg (west)FrombergerwegGeerwegGemmenicherwegGeulhemmerbergGoedenraadsbergGoudsbergGrensheuvelGrijze GrubbenGroeve ’t RoothGrubbenwegGulperberg (oost)GulperbergwegHagendoornwegHagendoornweg (Amstenrade)HeekHeerenwegHeibergHekerwegHekstraatHellebeukHelwegHobbelradeHoebeswegHommertHommerter alleeHoogcrutzHulterwegHunnecumHussenbergIngbergrachtwegKarlshoher hochwegKarstraatKasteel Rivieren – Ten EsschenKathagen klimmetjeKeerestraat richting EckelradeKeldenaarKempkenswegKerkveldwegKeunestraatKeunestraat richting Cadier en KeerKeutenbergKleebergerwegKleverbergKlim langs A79 ValkenburgKlimmenerwegKneijkuilerwegKoekoeksbergKoning van SpanjeKorenwegKorte RaarbergKoulenbergKouvenderstraatKrekelbergKruisberg – zuidKruisberg (Meerssen)KuttingerwegLange RaarbergLemierser bergLoorbergMareheidewegMescherbergMheerelindjeMidwegMingersborgMolenwegMoorveldsbergNagelbeekNeliswegNieuwenhuysstraatNijswillerbergNijswillerpadNoorbeek – UlvendOliemolenOrenbergOrsbacherwegOude HulsOude LuikerwegPad langs HillensbergPannisbergPlettenberg (oost)Provinciale weg Oirsbeek richting WindraakPutherwegPutwegRaadhuisstraatRansdalerwegRathausstrasseRibbelheidewegRondelenstraatRugwegSchatsbergSchelbergScheySchilbergSchoolstraatSchoolstraat (Klimmen)SchuttebergswegSchuureikenweg (oost)Schuureikenweg (west)SchweibergSchweilbacher strasseSibbergrubbeSittarderwegSlakwegSlingerbergSnijdersbergStallestraatStammenhofStoepertStokselwegStraterwegSweikhuizenTerlindenwegTerstratenTrichterwegVaalserberg – DrielandenpuntVaesraderwegVemsbergVielderwegVinkVinkenbergstraat – KrekelbosViswegVloedsgraafVrakelbergVrouwendelwegWachelderbergWalemerbergWanenbergWatervalWilmenwegWindraakWindraak – zuidWolfhaagZwarte HeiZwartebrugweg

Volg Train-mee op instagram!