Winterkleding: wat doe je aan op de fiets?

winterkleding fiets

Het is deze week echt winter geworden. We hebben tot februari moeten wachten, maar nu is er kou, sneeuw en een chaos op de weg. Toch willen we in conditie blijven en beter nog: sterker worden. Er zit dus niets anders op dan eropuit te gaan. Hup de kou in. Kleed je goed aan en je kunt ook met temperaturen rond het vriespunt buiten fietsen.

Kleed je niet te warm aan

Dit advies moet je echt ter harte nemen. Ik betrap mezelf er ook al vaker op. Je hebt niet zo’n zin, want buiten is het koud. Goed warm aankleden en toch gaan. Ok, ik ga… Buiten valt het dan toch wel mee. Je bent eigenlijk binnen no-time warm en het fietsen is lekker. Maar bij het eerste beste heuveltje rijd je jezelf in het zweet en dan begint de ellende. Dit zweet maakt je koud met als gevolg dat je de volgende keer nog warmere kleding gaat zoeken. Dit wordt een vicieuze cirkel waar je uit kunt ontsnappen door te zorgen dat je zodanige kledij aantrekt dat je het bij het wegrijden wat aan de koude kant vindt. Maar treur niet, als je binnen 10 a 15 minuten wel goed op temperatuur bent dan heb je de goede kledingkeuze gedaan.

Laagjes, laagjes, laagjes

winterkleding-wielrennenDe fietsenbranche predikt: Trek verschillende laagjes over elkaar aan als het koud is. Het vocht moet vanaf het lichaam weg kunnen anders koel je snel af en krijg je het geheid koud. Bij temperaturen onder de 5 graden trek ik de volgende outfit aan: Starten met een ondershirt. Daaroverheen een ademend fietsshirt wat het vocht ook doorlaat en een ademend en vochtregulerend jack eroverheen. Liefst wel winddicht, maar niet geheel waterdicht, want dat laatste is zeker een recept voor overmatig zweten en doordat dit vocht niet gemakkelijk kan worden afgevoerd, koel je toch af.

Dat betreft het bovenlijf, maar dan zijn we er nog niet. Omdat ik relatief snel koude handen en voeten heb is het van belang om goede sokken te dragen. Ook deze moeten goed het vocht kwijt kunnen om bovenstaande cyclus van warm, zweten, afkoelen, koud te voorkomen. Dan een fietsschoen (schijnbaar zijn MTB schoenen warmer dan traditionele wielren schoenen), maar wat echt noodzakelijk is zijn overschoenen die tenminste spatwaterdicht zijn. Immers, in dit seizoen blijven natte wegen relatief lang nat en koude voeten kun je met dit type overschoenen eenvoudig voorkomen. Bijkomend voordeel is de extra laag die je voeten ook tegen de koude wind beschermt.

Ik trek meestal een gewone fietsbroek aan met kniestukken en daaroverheen een lange fietsbroek. Deze schijnen collant te heten, een nieuwe term voor mij. Maar goed, die kniestukken doe ik alleen aan omdat ik vaker last heb gehad van mijn knieeen en ze graag goed warm wil houden. Tenslotte goede handschoenen die zeker niet te klein zijn om knellende vingers, die snel koud worden, te voorkomen, een helmmuts of buff en een helm maken de outfit af.

Wielerkleding is prijzig

euroAls je voor elk seizoen de juiste kleren in een keer moet aanschaffen dan klopt bovenstaande aardig. Maar let op: je hoeft het niet in die dure buitensport zaak te kopen en ook in traditionele fietsenzaken zijn kledingstukken vaak erg prijzig. Je hebt natuurlijk ook nog webshops waar je algauw 10 of 20% bespaart. Passen is in de winkel natuurlijk wel gemakkelijk, maar je kunt net zo goed meerdere maten laten thuis bezorgen en de niet passende kan je soms zelfs gratis terugsturen. Toch zijn er dan nog steeds verschillende prijsklasses die elk hun voor en tegens hebben. Je kunt uitgaan van de goedkoopste spullen, maar mijn ervaring ermee is dat zemen in de broek niet van een prettige vorm zijn en de doorlaatbaarheid van bovenkleding nou niet bepaald je-van-het is. Iets duurdere kleding is dus in mijn beleving wel aan te raden zeker als je in het oog houdt dat je er heel lang mee kan doen. Mijn winterjas voor op de fiets is nu dan wel aan zijn einde gekomen, maar die heeft het dan ook 8 jaar volgehouden!

Een link nog die ik jullie niet wil onthouden: een online discussie over de prijzen van wielerkleding en de verschillende mogelijkheden en voors en tegens van bepaalde spullen.

Gerelateerde artikelen

Dit bericht werd geplaatst in de categorie Wielren gadgets door .

Reacties

Plaats een reactie