Madonna del Ghisallo

Statistieken

Lengte

9.0 km

Hoogteverschil

493 m

Hoogte top

771 m

Gemiddelde stijging

5.5 %

Maximale stijging

11.5 %

Het Comomeer, in de vorm van een omgekeerde Y, is een prachtig fietsgebied. Er zijn dan ook voldoende bergen om per racefiets te beklimmen. Vanuit Bellagio, een stadje aan de oever van het meer, dat we bereikten via de veerpont vanuit Varenna, begint de klim naar de Madonna del Ghisallo. De klim begint direct als je de veerpont afkomt: de eenrichtingswegen brengen je met twee slingers hoog boven de haven en uit de hectiek. Het eerste stuk van de klim is pittig te noemen met een viertal kilometers aan zo’n 8 tot 9% gemiddeld. Hier moeten we het stuk van zo’n 14% bij vermelden dat je hier ook tegen zult komen. Hierna vlakt het af en even later daalt de weg zelfs eventjes, voordat de finale begint. De laatste hellende stroken zijn nog behoorlijk steil: terwijl je het kerkje op de top al ziet liggen, helt de weg nog even met 10%.

Madonna del Ghisallo is de beschermheilige van de fietsers en op de top is een museum en een kerkje. Binnen in het kerkje waan je je terug in de tijd. Fietsen en wielertruien van de (voornamelijk) Italiaanse helden van weleer hangen aan de muren: Coppi, Bartali, Bugno en Casartelli om er maar een paar te noemen. Maar ook Eddy Merckx ontbreekt niet. Ook een hele reeks minder beroemde Italianen staren je aan van de tientallen fotootjes die aan de muren hangen. Voor deze wielrenners was de redding van de Madonna te laat…

Bergen in de omgeving van de Madonna del Ghisallo

Vlakbij vind je de Colma di Sormano en de Passo San Marco. Meer beklimmingen vind je in het overzicht bergen in de Italiaanse Alpen.

Kaart

Reacties

Plaats een reactie