BBB overschoenen voor de winter

BBB overschoen

Er heeft dan nog wel geen ijs gelegen deze winter, maar voor de fanatieke doorfietser is het toch wel dusdanig koud geweest dat het tijd was om de winteroverschoenen aan te trekken. Koude voeten is namelijk heel onprettig fietsen. Na een aantal jaren te hebben gezocht naar de juiste sokken (die ik inmiddels gevonden heb, daarover wellicht een andere keer meer) werden de voeten toch nog koud tijdens een lange rit in winters weer. Ik heb het dan over temperaturen < 5 graden. Bovendien waren mijn oude overschoenen versleten: tijd voor nieuwe dus.

Zoektocht naar nieuwe overschoenen

De zoektocht naar nieuwe overschoenen begint zoals altijd online. Hoewel, dat is niet helemaal waar. Er was namelijk een artikel verschenen in Fiets! waarin overschoenen getest waren (dacht ik). Van belang voor ons was dat de overschoen zo warm mogelijk zou zijn (uiteraard tegen een schappelijke prijs) en waterdicht. Uiteindelijk is de keuze gevallen op een model van BBB, mede omdat deze in de aanbieding was. Het is de BBB hardwear geworden, maar volgens mij hebben we een oud model want op de site van BBB zie ik toch een andere foot. Anyway, voor iets meer dan twee tientjes per paar werden ze snel thuisbezorgd.

Pasvorm

BBB overschoen pasvormHoewel mijn BBB overschoenen (in maat 45-46) uitstekend passen is dat bij de kleine maten minder het geval. Met name voor de dames met maten zo rond de 38, 39 is dit een probleem. Hoewel de overschoen door gebruik van elastisch materiaal gemakkelijk om de schoen kan worden gedaan, is het dichtritsen met de rist vanaf de hiel tot vlak boven de enkel een probleem. Om een of andere reden is dit type overschoen alleen geschikt voor mensen met heel dunne kuiten. Wat ons betreft had de omtrek aan de bovenkant voor de kleine maten wel iets ruimer mogen zijn. Het is ook niet ondenkbaar dat door het mogelijke knellen van de overschoen aan de bovenkant de doorbloeding van de voet nog minder wordt tijdens een tocht waardoor je voeten toch weer sneller koud worden.

Houden de nieuwe BBB overschoenen de voeten warm?

De vraag of de nieuwe overschoenen de voeten goed warm houden is een moeilijke. Het hangt ten eerste af van de buiten temperatuur. Laten we er even vanuit gaan dat je deze overschoenen pas aan doet als het onder de 5 graden wordt. Dan is de sok die je aantrekt van belang: als je zo’n dikke sok neemt dat je niet meer goed in je schoen past gaat het ook knellen met koude voeten als gevolg. Is de sok te dun dan worden je voeten ook koud omdat de sok niet warm genoeg is. Tenslotte kan het zo zijn dat je sok goed zit maar te warm is. Je voeten gaan dan zweten en als dit zweet niet wegkan (wat bij deze overschoenen wel op de loer ligt) dan krijg je alsnog, iets later weliswaar, koude voeten. Een ander element in dit spel is natuurlijk hoe warm je zelf bent aangekleed. Ik bedoel: als je niet warm bent aangekleed en je hele lijf koud wordt, dan ook de voeten ook al zou je nog zulke warme overschoenen aanhebben.

De conclusie is dus dat het met deze overschoenen nog niet helemaal lukt om de koude voeten tijdens winterse tochten tot het verleden te laten behoren. Helaas zou ik zeggen. De grote maten hebben een goede pasvorm maar bij BBB zouden ze nog eens even goed naar het ontwerp voor de kleinere maten kunnen kijken, daar is zeker nog winst te behalen. Overigens zijn de BBB overschoenen wel waterdicht tot zover ik het heb getest en dat is ook wat waard!

Dit bericht werd geplaatst in de categorie Wielren gadgets door .

Reacties

Plaats een reactie