Franse Alpen


Beschrijving regio Franse Alpen

De Franse Alpen bevinden zich in het zuid-oosten van Frankrijk, tegen grens met Italie en Zwitserland. Vanuit Nederland moet je zo’n 1000 tot 1200 kilometer rijden, afhankelijk van je exacte startpunt en bestemming. De Alpen zijn behoorlijk uitgestrekt. Een van de noordelijkste plaatsen in de Franse Alpen is Annecy. Vooral het meer dat zich bij deze plaats bevind is erg bekend en druk bevolkt met toeristen. Vanaf Annecy verder naar het zuiden zal je de bergen vinden totdat je bijna bij de Middellandse zee bent.

Bij wielertoeristen zijn de Franse Alpen een populaire vakantiebestemming. Met vele bekende cols uit de Tour de France, maar ook hele rustige, mooie beklimmingen is dit een ideaal gebied voor fietsers die van de bergen houden. Om te fietsen in de Franse Alpen zal je echter wel een goede conditie moeten hebben. Een beklimming met een lengte van 20 kilometer is hier geen uitzondering. Als je als wielrenner speciaal voor deze bergen komt, is dat natuurlijk fantastisch. Ook als je op trektocht bent zal je deze bergen over moeten, want vaak lopen de wegen waar je je als fietser mag begeven over deze cols.

In de zomermaanden kan het erg warm zijn in de Franse Alpen. Het is dus zaak om gedurende een fietstocht voldoende te drinken. Natuurlijk neem je water mee, maar onderweg zal je ook vaak punten met ‘eau potable’ (drinkwater) tegenkomen. Hier kan je dus mooi je bidon bijvullen. Het is soms wel even zoeken, want ze kunnen goed verstopt zijn tussen bossen of achter huisjes. Helaas zijn ook pittige regen en onweersbuien geen uitzondering. Hou het weer dus altijd goed in de gaten en neem eventueel een regenjasje mee.

In de Franse Alpen zal je nauwelijks fietspaden vinden, maar dat is eigenlijk geen probleem. De automobilisten zijn gewend aan fietsers op wegen en de meesten zullen je ruim passeren. Op sommige doorgaande wegen kan het wel erg druk zijn, waardoor het wat minder prettig fietsen is. Het kan dan ook handig zijn om bij de locale VVV langs te gaan voor fietsroutes. Met een beetje geluk vind je hier fietsroutes over onbekende, maar erg mooie en rustige wegen.

Foto uit de regio Franse Alpen
Foto uit de regio Franse Alpen