Het smalste stukje Nederland

Startlocatie voor de route

Startlocatie

Statistieken

Lengte: ± 42 km
Hoogtemeters: ± 130
Moeilijkheidsgraad: Makkelijk

Startlocatie

Tom Dumoulin bikepark, Lissabonlaan, Sittard. Er is voldoende parkeergelegenheid bij het bikepark.

Beschrijving

Vlak boven Sittard ligt het smalste stukje Nederland. Van de grens met België aan de westkant tot aan de grens met Duitsland in het oosten is de afstand zo’n 6 km. Tussen de Maas en de Duitse grens liggen de dorpjes Born, Buchten, Susteren en Nieuwstadt.

Zoals de meeste routes beginnen we ook vandaag bij het Tom Dumoulin Bikepark. Langs het stadion rijden we in Zuid-Westelijke richting door de wijk Lindenheuvel in Geleen. Tussen de weilanden fietsen we Noordwaarts. We laten de snelweg A2 links liggen en rijden dwars door Gutecoven. Dan langs de manege in Limbricht en het kasteel aldaar.

Truckers restauratie ‘Op de Vos’

Hier komen we even terug in Sittard op de belangrijke noordelijke randweg. Hier staat het dagelijks vol met trucks die zich tegoed doen bij de restauratie van Op de Vos. We rijden een stukje langs de drukke N276 maar mogen al snel rechtsaf naar Nieuwstadt. Dit dorpje was in de afgelopen jaren af en toe in het nieuws door gewelddadige activiteit van bepaalde motorclubs, maar deze ochtend is daar niets van te merken.

Een stukje door Duitsland

In Nieuwstadt steken we de Rode Beek over en bevinden we ons ineens in Duitsland. Deze uitstulping van Duits land behoorde vroeger tot Nederland maar is na de Tweede Wereldoorlog in Duitse handen gekomen. Echter, via Isenbuch en Havert maar een klein stukje, we zijn zo weer in Nederland! In Koningsbosch om precies te zijn. We rijden er dwars door heen en slaan aan het eind van het dorp linksaf. Bij de camping rechts komen we uit op de Krimweg. Deze doet me nog altijd denken aan een thriller die ik eens las waarin een Krimtartaar een hoofdrol speelde.

Het is hier bijzonder rustig en we pauzeren een momentje bij een bankje. Even een banaan en weer door. De wind is even lekker in de rug en we proberen de vijftig per uur even aan te tikken. Dat lukt en we slaan linksaf, weer op weg voor een wat langer stuk door Duitsland

We komen aan in Waldfeucht en dan begint het lastige stuk vandaag want de wind staat op kop. Het is een windkracht 4 en zo dwars door het veld is dat pittig. Bovendien loopt de weg lichtjes omhoog. We fietsen tussen de windmolens langs die je vanuit diverse plekken in Zuid Limburg kunt zien staan.

Nog even doorbuffelen en we komen in Saeffelen. Hier fietsen we gewoon van dorpje naar dorpje en zo komen we via Höngen en Tüddern weer in de buurt van de Nederlandse grens. In Millen pakken we het achterdoor weggetje naar het industriegebied dr. Nolenslaan aan de Noordkant van Sittard. Dwars door de stad fietsen we zo in korte tijd weer terug naar het Bikepark.

Een lekker rondje voor de zaterdag of zondagochtend. Een ruime veertig kilometer met weinig oponthoud, heerlijk.

Download route

Relive ‘Rondje ‘smalste stukje Nederland”

Dit bericht werd geplaatst in de categorie Routes door .

Reacties

Plaats een reactie