Pyreneeën


Beschrijving regio Pyreneeën

De Pyreneeën liggen in het uiterste zuiden van Frankrijk tegen de Spaanse grens aan. Het gebergte strekt zich uit vanaf de golf van Biskaje in het westen tot aan de Middellandse Zee in het oosten. Het gebied is zo’n 400 km breed bij 50-100 km in de noord-zuid richting (een beetje afhankelijk of je het Spaanse gedeelte ook meetelt).

Met de auto is het een behoorlijk lange rit vanuit Nederland en nauwelijks te doen in één dag. Vanuit Utrecht naar Argelès-Gazost is het ruim 1300 km. Midden in de Pyreneeën ligt het ministaatje Andorra. Ook het bedevaartsoord Lourdes ligt in de Pyreneeën, vlak onder Pau en ook vlakbij Argelès-Gazost.

Voor toerfietsers die van de bergen houden zijn er een aantal perfecte plekken om te verblijven. Het al genoemde Argelès-Gazost ligt aan de voet van (of vlakbij) tal van bekende beklimmingen zoals de Aubisque, Tourmalet, Hautacam en Luz Ardiden. Daarnaast zijn er nog een aantal minder bekende, maar misschien nog wel mooiere beklimmingen te doen vanuit Argelès zoals: Cauterets (Pont d’Espagne), Lac d’Estaing, Spandelles, Col de Tentes en Cirque de Troumouse.

Een andere prachtige plek is Bagnères-de-Luchon, iets oostelijker gelegen ten opzichte van Argelès. Ook hier zijn tal van bekende en minder bekende beklimmingen te doen: Peyresourde, Superbagnères, Port de Balès, Portillon, Hospice de France en Aspin.

Maar laat gezegd dat ook verder naar het oosten (inclusief Andorra) en in het uiterste westen nog een aantal zeer fraaie beklimmingen op je liggen te wachten.

Ook het profpeloton komt geregeld in de Pyreneeën. De Tour de France doet het gebied elk jaar aan en de Tourmalet is zelfs de vaakst beklommen col in de Tour met de eerste opgang daterend van 1910.

Qua weer zijn de Pyreneeën wat lastiger voor toerfietsers. Het is een prachtig groen gebied (de Franse zijde dan, aan de Spaanse kant is het dor en droog) maar dat heeft zijn prijs. Het regent geregeld en dagen die prachtig beginnen kunnen eindigen met regen, wind en onweer. Er is vaak geen peil op te trekken, want een grijze lucht kan achter de bergen blijven hangen en uitregenen zodat je gewoon op pad had kunnen gaan. Maar net zo goed kan een prachtige dag plotseling omslaan. Goed opletten en de buienradar raadplegen is dan wel zo verstandig. Eigenlijk zoals altijd wanneer je in de bergen bent.

Naast de neerslag kan het ook behoorlijk warm zijn in de Pyreneeën. In de zomermaanden kan het kwik gemakkelijk oplopen tot boven de 30 graden en dan kan om het even welke beklimming al gauw een marteling worden.

In het algemeen zijn de wegen goed, maar omdat het een berggebied betreft zijn er niet zoveel wegen waardoor de fietsers en auto’s de weg nogal eens moeten delen. ‘Partageons la route’ staat niet voor niks vaak op de bordjes. Het is aan te raden om achter elkaar te fietsen op drukke plekken. Even goed zijn er ook plekken waar fietsers en auto’s heel goed samen gaan. Zo is de D921 van Argelès naar Luz Saint-Sauveur (hier begint de Tourmalet) behoorlijk druk, maar hier wordt zoveel gefietst dat men er aan gewend is.

Foto uit de regio Pyreneeën
Foto uit de regio Pyreneeën

Blogs over fietsen in Pyreneeën

Hellingen in de regio Pyreneeën

Hieronder volgt een overzicht van beklimmingen in deze regio. Deze lijst is geen volledig overzicht van alle beklimmingen en wordt continu uitgebreid.