Belgische Ardennen

Beschrijving regio Belgische Ardennen

Op slechts enkele uren rijden van Nederland bevinden zich de Belgische Ardennen. Dit schitterende gebied is uitermate geschikt voor heerlijke fietstochten. Door de korte reistijd om de Ardennen te bereiken kan je hier zelfs voor een (lang) weekend naar toe.

Ook kan je je in dit gebied goed voorbereiden voor het hooggebergte. De beklimmingen in de Belgische Ardennen zijn wat langer dan in Nederland. Heuvels van enkele kilometers lang zijn geen uitzondering en je hebt al gauw een hoogteverschil van 200 meter te overbruggen. Dat geeft je het gevoel dat je in de ‘echte’ bergen fietst. De hoogste top is de Signal de Botragne, deze bevindt zich op 694 meter.

De Ardennen zijn erg groen en er bevinden zich vele bossen. Er valt relatief veel neerslag in dit gebied en wie er lekker wil fietsen moet dus een beetje geluk hebben met het weer. Vaak is het door de hoogte ook iets kouder dan in omliggende gebieden. In de wintermaanden ligt er ook regelmatig een pak sneeuw.

In de Belgische Ardennen zijn vele steile hellingen te vinden. Sommige van deze hellingen zijn bekend uit de voorjaarsklassiekers, zoals de Stockeu en de Côte de la Redoute, maar er zijn er meer. De Muur van Maboge bijvoorbeeld, gelegen ten zuiden van La-Roche-en-Ardenne, bevat hele zware stukken. Ook de Col de Haussire, volgens de Cotacol index de zwaarte berg van België, is een behoorlijke kuitenbijter.

De meeste klassiekers worden ook in toureditie voor wielertoeristen georganiseerd. Jaarlijks kan je zelf bijvoorbeeld de Waalse Pijl of Tilff-Bastogne-Tilff fietsen. Deze tochten worden vaak druk bezocht. Daarnaast zijn er minder bekende tochten, zoals Le Géants des Ardennes.

Foto uit de regio Belgische Ardennen
Foto uit de regio Belgische Ardennen

Blogs over fietsen in Belgische Ardennen

5 mei 2018
16 mei 2015
24 augustus 2014
31 mei 2014

Hellingen in de regio Belgische Ardennen

Hieronder volgt een overzicht van beklimmingen in deze regio. Deze lijst is geen volledig overzicht van alle beklimmingen en wordt continu uitgebreid.