Avondrondje over het plateau van Raar

avondrondje plateau raar
Startlocatie voor de route

Startlocatie

Statistieken

Lengte: ± 44 km
Hoogtemeters: ± 330
Moeilijkheidsgraad: Makkelijk

Startlocatie

Tom Dumoulin bikepark, Lissabonlaan, Sittard. Er is voldoende parkeergelegenheid bij het bikepark.

Beschrijving

We starten aan het Tom Dumoulin bikepark, gelegen pal naast het stadion van Fortuna Sittard. Net als in de eerste route laten we de bebouwde kom snel achter ons en schieten we een achterafpaadje in op weg naar Munstergeleen. Dan volgen we rechtdoor op de Geleenstraat en komen bij de eerste klim van dit rondje.

Keldenaar

De Keldenaar is een klim met het venijn in de staart. Hoewel de 1200 meter lengte indrukwekkend lijkt zijn eigenlijk alleen de laatste 300 meter meer dan vals plat. Daar stijgt het op het laatst eventjes aan 7% alvorens we boven aankomen in Puth.

We rijden dwars door Puth en verlaten het dorp aan de afdaling naar Schinnen. Vlak voor we Schinnen daadwerkelijk binnen rijden moeten we even goed afremmen en direct rechts afslaan. Dit maakt het stukje door Schinnen een stuk eenvoudiger en prettiger fietsen. Op de viersprong links gaand, komen we bij het station en de befaamde stroopfabriek. Hier duiken we onder de snelweg door (goed uitkijken!) en was het plan om via Hegge door te rijden naar Spaubeek. Wegwerkzaamheden voorkomen dit plan en we besluiten een alternatief.

profiel route Groot Haasdal

Hoogteprofiel (via Strava)

Nagelbeek

De klim van Nagelbeek begint met een tiental meters kasseien, maar dan keert het asfalt terug. Het is een heel rustige klim die uitkomt bij de zand/ steengroeve van Schinnen. Parallel aan deze klim lopen nog drie klimmen (Eyskensweg, Lindenweg en Vloedsgraaf), maar uiteindelijk komen allen aan op de top, aan de Houwnasweg (dit is ook de top van de Grijze Grubben kapelklim).

We dalen de Houwnasweg af met een noodvaart en onderaan draaien we scherp rechts. Hier golft het landschap prachtig en wij rijden een klein lusje om de negorij Terstraten heen. We dalen de Nelisweg af en pakken dan het kleine klimmetje van Hunnecum om bij de provinciale weg (N298) uit te komen.

Het plateau van Schimmert tot Raar

Nu blijven we een tijdje op het plateau hierboven rijden. We rijden via Aalbeek richting Schimmert, maar slaan vlak voor Schimmert af richting Raar. Eenmaal in Raar kunnen we kiezen voor de korte- of lange Raarberg en de Visweg om af te dalen naar Meerssen. Deze laatste spreekt het meeste tot de verbeelding en dus kiezen we de Visweg.

Onderaan rechts komen we uit op de doorlopende weg richting Ulestraten. Vlak voor kasteel Vliek is er nog een nieuw klimmetje, de zoveelste Putstraat die hier in Zuid Limburg te vinden is. Een gelijkmatige klim van een paar honderd meter aan zo’n 4% gemiddeld. Lekker om in gestrekte draf naar boven te rijden. Terug naar Ulestraten gaat het weer en via Oensel rijden we naar de top van de Adsteeg om deze vervolgens af te dalen tot in Beek. Door de langdurige wegwerkzaamheden pakken we de ’toeristische route’ door Beek en rijden we een extra blokje om.

Via Neerbeek en Geleen brengt de route ons in een kleine 10km en zonder andere moeilijkheden weer bij het startpunt aan het Tom Dumoulin Bikepark.

Download route

Relive ‘Rondje Oensel en co.’

Dit bericht werd geplaatst in de categorie Routes door .

Reacties

Plaats een reactie