Col du Glandon

Hoogteprofiel Col du Glandon
Saint-Etienne de Cuines

Statistieken

Lengte

19,6 km

Hoogteverschil

1407 m

Hoogte top

1967 m

Gemiddelde stijging

7,2 %

Maximale stijging

11,4 %

De Col du Glandon start midden in het dorp Saint-Étienne-de-Cuines. Je volgt de D927 tot je bijna 20 kilometer later de top van deze col bereikt. Nadat je tussen de huizen doorgefietst bent en het dorp verlaten hebt, leg je door bebost gebied de eerste kilometers af. Steile stukken worden afgewisseld met stukjes waar de klim afvlakt. Al met al leg je in de eerste 8 kilometer ongeveer 600 hoogte meters af.
Als je in Saint-Colomban-des-Villard arriveert, kan je even bijkomen. Er volgen 2 bijna vlakke kilometers en je hebt hier de mogelijkheid om nog wat te eten en drinken voor de laatste 10 zware kilometers.
Het tweede deel van de beklimming van de Col du Glandon is beduidend zwaarder. Het landschap wordt steeds kaler en je hebt steeds minder beschutting voor de brandende zon. De bossen maken langzaam plaats voor rotsen en lage begroeiing. Na 17 kilometer heb je het moeilijkste deel nog te gaan: er volgen nu 3 lange kilometers met een gemiddeld stijgingspercentage van 10%. De haarspelden in dit deel van de beklimming maken het iets aangenamer, omdat je goed kan zien hoeveel hoogte je aflegt. De top zie je al van verre liggen, dus je hebt een goed richtpunt.
Op de top is een ‘monument’ in de vorm van een reuze fiets. Er is ook een soort uitzichtpunt: 4 stenen pilaren staan zo opgesteld dat als je er tussendoor kijkt, je precies de Mont Blanc ziet. Een mogelijkheid om iets te eten of drinken op de top van de Col du Glandon is er niet. Gelukkig kan je zo doorfietsen naar de Croix de Fer waar wel een restaurantje is.

Beklimmingen in de buurt van de Col du Glandon

Meer beklimmingen in de Franse Alpen vind je op de overzichtpagina. Zo kan je bijvoorbeeld vanuit LaChambre, dat vlakbij Saint-Étienne-de-Cuines ligt, de bekende Col de la Madeleine beklimmen. Na een aantal kilometers op de klim kan je de afslag nemen naar de Col de Chaussy. Deze col is niet zo bekend, maar wel mooi en erg onregelmatig.

Kaart

Reacties

Plaats een reactie