Col du Grand Colombier (noord-west)

Statistieken

Lengte

12.5 km

Hoogteverschil

842 m

Hoogte top

1501 m

Gemiddelde stijging

6.7 %

Maximale stijging

11.5 %

De Col du Grand Colombier is de hoogste col van de Jura en je kunt deze berg vanaf diverse zijden beklimmen. Hier beschrijven we de klim vanuit Lochieu wat één van de makkelijkere kanten is. Toch heeft ook deze zijde nog 842 hoogtemeters in 12,5 kilometer en is ‘makkelijk’ misschien toch niet de beste beschrijving.

Daarnaast is de klim is zeer onregelmatig, met halverwege zelfs een aantal kilometers waar het nauwelijks stijgt. En daar moet natuurlijk voor gecompenseerd worden in de overige kilometers.

Er zijn verschillende stroken waar het stijgingspercentage langere tijd boven de 10% blijft, waarbij vooral de laatste 2 km erg zwaar zijn. Tot dat moment is het allemaal heel goed te doen. De weg loopt door het bos, er is nauwelijks verkeer, alleen de grote hoeveelheid split die op de weg lag toen wij de Grand Colombier beklommen was een beetje jammer. Een aantal kilometer voor de top komt de klim samen met de kant vanuit Virieu-le-Petit. Het landschap wordt nu meer open, maar het wordt ook zwaar. Een kruis op de top komt in zicht. De laatste 2 kilometer gaan met 9,9% en 10,5% volgens de bordjes in de berm. Wanneer je aan dit laatste stuk begint en naar rechts omhoog kijkt, zie je de vangrails waar je naar toe moet al hoog boven je lopen. Niet echt bemoedigend, maar zodra je dit stuk gehad hebt is de top ook binnen handbereik. Op de top heb je zicht op het Lac de Bourget, en als het weer helder is, zou je zelfs het meer van Annecy moeten kunnen zien.

Bergen in de buurt van de Col du Grand Colombier

Om de voet van deze bekende klim te bereiken heb je mogelijk eerst de klim tussen Artemare en Virieu-le-Petit overwonnen. Daarnaast ligt de Col de la Clye vlakbij. Meer beklimmingen vind je in het overzicht bergen in de Jura.

Kaart

Reacties

Plaats een reactie