Duivels Bosch

Statistieken

Lengte

0.8 km

Hoogteverschil

42 m

Hoogte top

156 m

Gemiddelde stijging

5.3 %

Maximale stijging

10.7 %

De beklimming van het Duivels Bosch begint zo’n beetje op de grens met Duitsland op één van de meest zuidoostelijke plekken van Nederland: Kerkrade. De straat waarover we aan komen rijden heeft de toepasselijke naam ‘Grensstraat’ en even verderop is een wegversperring voor auto’s. Daar is de echte grens en op dit moment is die gesloten voor auto’s (niet voor fietsers trouwens). Vlak voor de grens slaan we rechtsaf voor de beklimming. Het is een behoorlijk smal paadje met rechts nog een lieflijk weiland. Hier merk je eigenlijk nog weinig van de Duivelse steilte die we zometeen onder de wielen geschoven krijgen.

Even terug naar waar we ons precies bevinden. In Kerkrade dus, vlak ten oosten van de voormalige abdij Rolduc. Inmiddels is het een hotel en conferentieoord. Maar hoe kan het dan dat een stukje bos, gelegen vlak naast een godshuis van weleer zo’n duivelse naam heeft gekregen? Wij fietsers weten dat wel, tenminste, zodra we een keer de klim op zijn gereden: het heet het Duivels Bosch omdat het gewoonweg verduiveld steil is.

Maar we zijn daar nog niet. Naast het paadje langs het weiland staat een bordje. 800 meter, gemiddeld 8% stijging staat er te lezen. Hoewel het hier al aardig steil is, is het nog licht, maar een tiental meters verder gaat dat min of meer uit als we naar links het bos in draaien. En dan zie je het voor je. Een bijzonder steile strook. Gelukkig is het niet zo lang, maar wel idioot steil met zo’n 17% maximaal. Volgens Strava is het steilste gedeelte zo’n 300 meter aan 12%, maar de middelste hectometer is het pittigste.

Bovenaan gekomen vlakt de weg behoorlijk af. Aan de rechterkant bevindt zich de muur van de abdij. Hier kom je wel wandelaars tegen die zich afvragen wat je hier komt doen op een racefiets maar daar zwenk je tussendoor. Je volgt het paadje langs de muur tot je bij de parkeerplaats aan de voorkant van de abdij komt die de top van de beklimming markeert.

Leuk weetje: het Duivels Bosch is opgenomen in het NK wegwielrennen van 2012. De renners moesten de berg toen maar liefst 22(!) keer beklimmen.

Hellingen in de omgeving van het Duivels Bosch

Het Duivels Bosch ligt vrij geisoleerd en je moet een flink stuk door Parkstad fietsen om er te komen. Meer hellingen in Zuid-Limburg vind je in het overzicht heuvels in Zuid-Limburg.

Kaart

Reacties

Plaats een reactie