Passo del Mortirolo (noord)

Statistieken

Lengte

14.0 km

Hoogteverschil

1070 m

Hoogte top

1893 m

Gemiddelde stijging

7.6 %

Maximale stijging

10.6 %

De Mortirolo is een beruchte berg en bekend door zijn regelmatige aanwezigheid in de Giro d’Italia. Traditioneel wordt de moeilijke westkant vanuit Mazzo beklommen, maar er is een makkelijkere manier om boven te komen: vanuit Grosio heeft de Mortirolo een lengte van 14 kilometer met een gemiddelde stijging rond de 8%. Een stuk eenvoudiger dan de kant vanuit Mazzo die vooral gekenmerkt wordt door lange, zeer steile stroken, maar toch ook weer niet zo heel gemakkelijk.

De klim is zeer onregelmatig, met zelfs een bijna vlakke kilometer in het midden. Wat overblijft zijn stukken die behoorlijk steil zijn.
Hier wordt je door de bordjes aan de kant van de steeds weer op gewezen. Iedere 500 meter wordt je geïnformeerd over wat komen gaat. Of het motiveert is een ander verhaal, want vaak zie je dat het zwaar gaat worden.

De klim loopt de eerste kilometers grotendeels door het bos, maar in tegenstelling tot de klim vanuit Mazzo heb je hier regelmatig een goed uitzicht op het dal. Zo heb je toch nog wat afleiding tijdens het klimmen.
De laatste 3 kilometer komt de klim samen met de klim vanuit Mazzo. Het landschap is nu meer open en je fietst door de weiden heen. Iedere bocht tot de top heeft nu ook een nummer, dus het is aftellen: redelijk eenvoudige bochten, met steilere stukken er tussenin. Totdat je ineens boven bent.

Bergen in de omgeving van de Passo del Mortirolo (noord)

Vlakbij vind je de Passo Gavia (noord) en de Passo Aprica (oost). Meer beklimmingen vind je in het overzicht bergen in de Italiaanse Alpen.

Kaart

Reacties

Plaats een reactie