Passo Gavia (zuid)

Statistieken

Lengte

17.5 km

Hoogteverschil

1299 m

Hoogte top

2650 m

Gemiddelde stijging

7.4 %

Maximale stijging

14 %

De zuidzijde van de Passo Gavia is een stuk lastiger dan de noordzijde, maar misschien ook wel veel mooier. Je begint in Ponte di Legno met een aantal eenvoudige kilometers. Het stijgt rond de 4 a 5% terwijl de rustige weg door het mooie landschap slingert.

Zodra je het dorpje Sant’Apollonia voorbij bent verandert dit abrupt. Je fiets een naaldbomenbos in, de weg wordt smaller en het wordt steil. Er volgen nu enkele kilometers met  haarspeldbochten waarbij het steeds rond de 10% stijgt.
Dan kan je even een bijkomen op een wat eenvoudigere kilometer, maar dat is slechts tijdelijk. De rest van de kilometers tot de top blijven steil, maar er is één voordeel: het landschap wordt steeds mooier.

De bebossing wordt dunner, waardoor je hele mooie uitzichten aan de linkerkant hebt. De weg is inmiddels niet breder dan een eenbaansweg, soms zonder vangrail en met diepe afgrond. Gelukkig vind je hier niet veel verkeer. Het zijn vooral fietsers en motorrijders die zich op deze zijde van de Passo Gavia bevinden.
Op 3 kilometer van de top wordt het nog even spannend. Hier bevindt zich de beruchte Gavia tunnel: ruim 400 meter lang, aardedonker en onverminderd steil. Vanwege een knikje aan het einde van de tunnel duurt het lang voordat je einde in zicht krijgt.

Zodra je weer buiten bent zie je het Lago Nero. Het is nu nog even volhouden tot de top waar zich het grotere Lago Blanco bevindt.

Bergen in de omgeving van de Passo Gavia (zuid)

Vlakbij vind je de Passo Aprica (oost) en de Passo del Mortirolo (west). Meer mooie en pittige beklimmingen vind je in het overzicht bergen in de Italiaanse Alpen.

Kaart

Reacties

Plaats een reactie