San Bernardino pas (noord)

Statistieken

Lengte

41.5 km

Hoogteverschil

1180 m

Hoogte top

2068 m

Gemiddelde stijging

2.8 %

Maximale stijging

8.1 %

De San Bernardino pas kan je bereiken via een noordelijke en een zuidelijke kant, waarbij de noordelijke zijde de makkelijkste is. Het startpunt van deze zijde van de pas is echter arbitrair. Je zou kunnen zeggen dat de klim pas begint op het punt dat de auto’s de tunnel in gaan. Vanaf de punt heb je nog zo’n 8 kilometer te gaan voordat je de top bereikt. Om op dit punt aan te komen, heb je achter al behoorlijk moeten klimmen.
We beschrijven de San Bernardino pas hier vanaf Thusis, op 45 kilometer vanaf de top. Zodra je Thusis in zuidelijke richting verlaat, fiets je de Viamala schlucht in. De omgeving in deze kloof is schitterend, maar het stijgt ook flink: zo’n 7% dus er wordt gelijk goed geklommen. De weg is niet bijzonder druk. Paralel aan deze weg loopt een snelweg, dus doorgaand verkeer kom je hier nauwelijks tegen. Dat is maar goed ook, want je moet een aantal tunnels door die niet allemaal even goed verlicht zijn.
Even verderop kom je de volgende kloof tegen, de Rotha schlucht. Ook deze kloof is schitterend, maar via enkele haarspeldbochten moet hier opnieuw behoorlijk geklommen worden.
De weg van Thusis naar San Bernardino stijgt continu, maar het is lang overal even steil. Vanaf Splugen kom je zelfs een stuk van ruim 10 kilometer vals plat tegen. Dan kom je toch echt bij de San Bernardino tunnel. Deze tunnel is verboden voor fietsers en dat is maar goed ook: de pas is veel leuker. Je ziet de haarspeldbochten al liggen als je aan komt fietsen. De aanblik is misschien enigzins afschrikwekkend, maar het valt mee. Met een gemiddelde van 5% moeten 450 hoogtemeters in 8 kilometer afgelegd worden.
Het eerste deel van de beklimming bestaat vrijwel alleen uit haarspeldbochten. Je hebt steeds goed uitzicht op het dal, terwijl je in de schaduw van de berg fietst. Zodra je de haarspeldbochten achter je laat, wordt de klim wat zwaarder. Je fietst nu door een open vlakte waar de wind vrij spel heeft. Dan kom je een betonnen bouwwerk tegen. Je moet echter nog zo’n 1,5 kilometer verder voordat je de top bereikt.

Kaart

Reacties

Plaats een reactie