Thier Fouarge

Statistieken

Lengte

0.5 km

Hoogteverschil

46 m

Hoogte top

246 m

Gemiddelde stijging

9.2 %

Maximale stijging

12.8 %

Bolland is een piepklein dorpje in de gemeente Hervé dat valt onder de provincie Luik, op de grens van de Voerstreek en de Ardennen dus. Er is een kasteel, een beekje dat ook Bolland heet en verder de typische, wat vervallen aanblik als zoveel dorpjes in dit gebied. Tot dusver geen verrassingen als je het dorpje binnen komt fietsen uit zuidelijke richting. Maar wie daar waar de Rue des Doyards overgaat in de Rue Basse-Hez, vlak na de bushalte, rechtsaf slaat, krijgt een onvervalste kuitenbijter voor de wielen. Een verborgen parel waar je zo voorbij fietst als niet toevallig net je Garmin piept en je laat weten dat de route hier niet simpelweg rechtdoor gaat, maar er verwacht wordt dat je rechts gaat.

Aldus volgen we de aanwijzing op en mijn mond viel open bij de aanblik toen de weg na enkele meters naar links boog en mij het zicht op deze klim bood. Steil is het en op dat moment had ik geen idee hoe lang dat zou aanhouden. Dit is de Rue Thier Fouarge, maar je zou het ook de Muur van Bolland kunnen noemen. De klim begint meteen met dubbele cijfers. Boem, 11% voor de kiezen. Gelukkig heb ik snel mijn lichte verzet geschakeld en ben ik in een soort peddelmodus naar boven aan het klimmen. Halverwege deze eigenlijk maar korte klim (maar dat wist ik toen nog niet) wordt het even iets vlakker. Heel even maar, maar genoeg om even de spanning van de benen te voelen gaan. Links zitten twee mensen op een bankje een broodje te eten. Ze kijken me meewarig aan. Denken waarschijnlijk dat ik beter op de grote weg had kunnen blijven en ik geef ze groot gelijk. Voor verdere gedachten is geen tijd want de weg stijgt onverbiddelijk door. Weer zo’n 11% à 12%. Het is ploeteren, maar zodra je de bocht naar rechts in zicht krijgt is het einde nabij. Boven sta ik uit te puffen en realiseer ik me dat het maar vijfhonderd meter is geweest, maar aan het einde van een tocht is het een behoorlijke aanslag op lijf en leden. 

Hellingen in de omgeving van de Thier Fouarge

Vlakbij vind je een aantal klimmetjes die veel eenvoudiger zijn: De Rue Basse-Hez, Rue des Doyards en de Rue Hacboister. Meer uitdagende beklimmingen vind je in het overzicht hellingen in de Voerstreek.

Kaart

Reacties

Plaats een reactie