De abdij van Val Dieu

Abdij van Val Dieu

Als je vanuit onze woonplaats Sittard recht naar het zuiden gaat, kom je uiteindelijk in de Belgische plaats Aubel terecht. Iedere zondag wordt hier een markt gehouden waar onder andere de bekende Aubeloise kaas verkocht wordt. Deze markt wordt dan ook druk bezocht. Voor wielrenners is zo’n markt natuurlijk een plaats die je liever vermijdt. In het gebied rond Aubel is het echter wel fantastisch fietsen.

Iets ten westen van Aubel ligt bijvoorbeeld de Abdij van Val Dieu. Deze abdij wordt nog steeds bewoond, en heeft ook een brouwerij (anno 1216), winkel en restaurant. Een ideaal doel voor een fietstocht op een mooie zaterdag ochtend.

We vertrokken richting het zuid-oosten van Limburg. Via Schinnen en Thull fietsten we over mooie rustige wegen naar Klimmen. Al die tijd golft de weg wel wat, maar nergens wordt het zwaar. Vanaf Klimmen moeten we echter wel omhoog. We stijgen tot we bij de molen in Trintelen aankomen, maar dan volgt de heerlijke afdaling van de Eyserweg. Een ruime twee kilometer afdalen met een percentage van 5%, dat vind je in Nederland niet zo vaak.

Als we in Eys aankomen is de pret voorbij. We pakken de Noord-West zijde van de Kruisberg naar Wahlwiller en komen (via Mechelen en Epen) inmiddels bij de Belgische grens in de buurt. In deze regio is het echt fantastisch fietsen. Rustige wegen en mooie uitzichten over de heuvels en dalen: dat geeft je het gevoel dat je ver van huis en op vakantie bent. We steken de grens over tussen Terziet en Sippenaeken en fietsen richting Aubel. Tijdens eerdere fietstochten in de voerstreek is hebben we wel eens kilometers langs drukke, doorgaande wegen moeten fietsen, maar nu hebben we een mooie route. We fietsen vooral over achteraf weggetjes, waar toch vaak goed asfalt ligt.

val dieu kerkEnkele kilometers na Aubel bereiken we dan uiteindelijk de Abdij van Val Dieu. Deze abdij is veel groter dan ik me voorgesteld had en we pauzeren hier even. We eten onze zelf meegebrachte lunch en bekijken de abdij. Even overwegen we om een abdij biertje mee te nemen voor thuis, maar we besluiten dat dat toch te veel gedoe is op de fiets. We fietsen verder.

Val Dieu was het zuidelijkste punt van de route en we gaan huiswaarts. Via het bos van Mauhin komen we bij de drukke N650 alwaar de klim van Les Waides begint. Die slaan we toch maar even over en we rijden tot Neufchateau. Hier gaat het evengoed omhoog, maar niet zo absurd als bij de klim van Les Waides. Via ‘s Gravenvoeren fietsen we naar Mesch en gaan dan over een voor ons bekende route langs Maastricht. Op het laatst pakken we nog even de Lange Raarberg mee en dan is het enkel nog afdalen tot huis. Het is een heerlijke, zonnige tocht geweest!

Gerelateerde artikelen

Dit bericht werd geplaatst in de categorie racefiets door .

Reacties

Plaats een reactie