Ename classic

Ename classic

Enkele maanden geleden hebben we plannen gemaakt voor het aankomende fietsseizoen. We hebben diverse toertochten op de agenda gezet waarvan de Ename classic de eerste is. 19 maart was het dan zover. Het was nog even afwachten wat het weer zou gaan doen, want de voorspellingen waren niet best.

Gelukkig was het dan ook droog toen we om 5 uur uit bed stapte. De avond ervoor hadden we alles al voorbereid dus een half uur later konden we op pad. Bestemming van onze reis was Herzele, midden in Vlaanderen. Vanaf Sittard is dit een kleine 2 uur rijden. We bereikte Herzele zonder oponthoud en zelfs het vinden van een parkeerplek verliep probleemloos. Dat hebben we bij Belgische toertochten wel eens anders meegemaakt.

We moesten nog even zoeken naar de start, maar nadat we de inschrijfpapieren opgehaald hadden konden we beginnen. Er stonden 115 kilometers op het programma, waarbij we de eerste helft naar het westen fietsten. En dat was maar goed ook. Er stond een hele harde wind en gecombineerd met het open landschap van de Zwalmstreek zorgde dat ervoor dat we behoorlijk moesten ploeteren om vooruit te komen.

Na 20 kilometer volgde een eerste klimmetje, de Boembeek. Even klimmen is een prettige afwisseling van het tegenwind fietsen. De helling is alleen slechts een kilometer lang dus we gaan snel weer verder met tegenwind fietsen. Het landschap is mooi, maar door het sombere weer en de harde wind is het soms lastig om er echt van te genieten.

De eerste eetpauze volgde na 35 kilometer bij de kerk van Zingem, een welkome stop. We eten de gebruikelijke zoete snacks, zoals stroopwafels, Luikse wafels en muesli repen en vullen de bidons bij en gaan dan snel weer verder. Het is er niet bepaald warm en je zou bijna overwegen in de kerk op te warmen. We hebben nog zo’n 20 kilometer tegenwind voor de boeg voor we bij de tweede klim, de Holstraat, aankomen en afbuigen naar het westen. Eindelijk krijgen we de wind in de rug en volgen er wat eenvoudige kilometers.

Rond Oudenaarde, beter bekend als start en finishplaats van de ronde van Vlaanderen, wordt het even flink klimmen. We passeren de Braambrugstraat en de Abeelstraat die er met een stukje tot 18% voor zorgt dat er ook de kleine verzetten gebruikt kunnen worden. Aansluitende volgde direct de enige kasseistrook van de tocht, de jagerij. Toch was het hier niet noodzakelijk om over de keitjes te stuiteren, want er loopt een mooie brede geul langs.
Waar het eerst deel van de route redelijk vlak was, bestaat de tweede helft een serie korte hellingen die elkaar met tussenpozen enkele kilometer opvolgen. De meesten zijn slechts enkele honderden meter langs en niet te steil. We hebben de wind grotendeels in de rug dus eigenlijk zou het nu makkelijker moeten worden, maar de kilometers beginnen hun tol te eisen.

Als we het bord voor de laatste 5 kilometer passeren hebben we Herzele inmiddels bereikt, maar die laatste kilometers vallen niet mee. We krijgen nog even wat tegenwind maar bereiken dan toch echt de finish. Hier krijgen we als aandenken van de Ename classic een Ename pater. Zo kunnen we, als we thuis op bank aan het bijkomen zijn, nog even nagenieten van deze mooie, maar zware fietstocht

Dit bericht werd geplaatst in de categorie racefiets door .

Reacties

Plaats een reactie