Fietsen in de herfst

fietsen in de herfst

De klok is teruggegaan, de wintertijd is begonnen en de dagen worden weer korter. Het weer is niet meer zo mooi als een aantal weken geleden: we zitten midden in de herft. Hoe moet dat nu met de lekkere fietstochtjes? De wegen liggen vol met afgevallen bladeren en na ieder ritje op de racefiets zit de fiets compleet onder de modder. Boenen dus. Toch zou het jammer zijn om in de herfst en winter helemaal niet meer te fietsen.

Wij hebben naast een racefiets die we liever schoonhouden, gelukkig ook nog een andere sportfiets. Daarmee fietsen we in de herfst en winter als de wegen wat minder goed begaanbaar zijn. Met iets bredere banden met goed profiel en een breed stuur, is deze fiets uitermate geschikt om door modder te crossen. Een zwaar, technisch mountainbike parcours is teveel voor deze fietsen (ze hebben bijvoorbeeld geen vering), maar bospaden, paden door open velden of een eenvoudige mountainbike route is prima geschikt.

In de buurt van Sittard lopen twee vaste, uitgezette mountainbike routes: de Windraak route en de Nuth-Voerendaal route. De Nuth-Voerendaal route is relatief eenvoudig. Je fietst veel over asfalt of over paden die langs open velden lopen. Deze route is niet heel uitdagend, maar toch een leuk alternatief voor een tochtje over de doorlopende wegen. Met een lengte van ongeveer 35 km, is dit toch een mooi tochtje voor de zondag middag.

De Windraak route heeft heel wat meer uitdaging. Vooral in de buurt van het dorpje Sweikhuizen heeft de route een paar steile, technische beklimmingen en afdalingen. Als het een aantal dagen goed geregend heeft, wordt deze route er niet makkelijker op. Ook dit is dus een prima tochtje in de herfst in het Limburgse land te fietsen.

Naast de uitgezette routes kan je natuurlijk ook gewoon zelf op pad gaan. Ga van de weg af zodra je een mooi weggetje ziet, en fiets lekker door het mooie landschap. Je ziet vanzelf wel weer waar je uitkomt. Het gebied rond Sittard is hier prima geschikt voor, maar ook net over de grens in Duitsland zijn er genoeg mooie stukken waar je heerlijk kunt fietsen. Fietsen in de herfst is dus hartstikke leuk! Het is misschien alleen even wennen als je normaal op een racefiets over mooi asfalt rijdt…

Dit bericht werd geplaatst in de categorie Mountainbike door .

Tags

herfst

Reacties

Plaats een reactie