Mergelheuvelland 2-daagse

Mergelheuvelland 2-daagse

Eind september wordt in het Limburgse plaatsje Sint-Geertruid de mergelheuvelland 2-daagse georganiseerd. Zowel racefietsers als de mountainbikers kunnen deelnemen aan deze toertocht door de heuvels. Wij hadden ons opgegeven voor de toertochten op de racefiets. De mergelheuvelland 2-daagse zou de ideale afsluiter zijn voor het racefietsseizoen 2014.

Zaterdag 21 september ging de wekker om half zes. We wilden graag vroeg starten, omdat we een lange tocht voor de boeg hadden. We hadden ons opgegeven voor de 160 kilometer versie, dus we zouden behoorlijk wat uren op het zadel doorbrengen. Na een stevig ontbijt reden we naar Sint-Geertruid waar ons een mooie parkeerplek in het weiland werd toegewezen. Nog even de startnummers ophalen en onze mergelheuvelland 2-daagse kon beginnen.

De Limburgse heuvels

Het eerste deel van de tocht ging door het zuiden van Limburg. Via onder andere Hoogcrutz en de Loorberg kwamen in het dorpje Slenaken. Deze eerste kilometers van de tocht waren nog erg rustig. We waren duidelijk vroeger gestart dan de meeste andere deelnemers, dus we kwamen nog weinig andere fietsers tegen. Inmiddels zat de lus door het zuiden van Limburg er bijna op. Dit Hollandse deel van de mergelheuvelland 2-daagse werd afgesloten met een mooie kassei strook in Eijsden. Dan duiken we het Belgische land in.

België

We fietsen richting Visé, waar we een tweede kassei strook onder onze wielen krijgen. Hier liggen de kasseien nog slechter dan in Eijsden. Stuiterend probeer ik zo snel mogelijk het einde van deze strook te bereiken, terwijl ik hoop dat alle onderdelen straks nog aan mijn fiets vastzitten. Gelukkig is dit ook gelijk de laatste kassei strook van de toertocht. Hierna volgt al snel de eerste bevoorradingspost waar we de bidons bij kunnen vullen en lekkere koeken kunnen eten. We hebben er nu 53 kilometer opzitten, maar nog niet zoveel hoogtemeters. Dat zal dus nog zwaar gaan worden de rest van tocht.

Rue Tesny

Na de bevoorrading wordt het inderdaad beduidend zwaarder. De tocht gaat gelijk verder met de Côte de Richelle. Deze beklimming was niet al te zwaar, gemiddeld 4 – 5%, maar wel ongeveer 1,5 kilometer lang. Op kilometer 64 komen we de eerste echt zware helling tegen. Na een snelle afdaling slaan we plotseling een smal straatje in: de Rue de Tesny. Over 700 meter heeft deze helling een gemiddeld stijgingspercentage van 14%, maar percentages over de 20% zijn ook op mijn kilometerteller verschenen. Helaas kon ik deze helling niet helemaal fietsend afleggen. Ik was niet de enige… er waren misschien wel meer mensen die naar boven liepen dan mensen die fietsen bovenkwamen. Dit is zeker een van de steilste hellingen die ik ooit tegengekomen ben.

Na de Rue Tesny volgen nog twee redelijk zware helling voordat we aan de Côte de Foret beginnen. Deze mooie klim over een rustige weg heeft een aantal haarspeldbochten die je aan de Franse alpen kunnen doen denken. In deze bochten heb je een mooi uitzicht op de vallei, dus kan je zelfs nog van het uitzicht genieten tijdens de beklimming. Bovenop de Côte de Foret is de tweede bevoorrading. Weer een pauze met stroopwafels en andere zoete koeken.

De derde etappe

Door de verschillende bevoorradingen, zou je de mergelheuvelland 2-daagse in kunnen delen in vier etappes. De derde van deze etappes was een relatief korte. Het was slechts 20 kilometer tot de laatste bevoorrading, met vier niet al te zware beklimmingen.

Les Waides

Het is inmiddels midden op de dag en de zon schijnt lekker. Als we om ons heen kijken, zien we wel grote wolken ontstaan die wellicht uitgroeien tot een onweersbui, maar we hopen vooral dat het nog even droog blijft. Ondertussen fietsen wij verder in de laatste etappe naar de finish. Dit is nog best een zwaar deel van de tocht, met een aantal beklimmingen dicht op elkaar. De laatste van deze zware hellingen is Les Waides. De lucht is inmiddels helemaal dichtgetrokken. Tijdens de eerste meters van de beklimming beginnen er grote druppels regen naar beneden te komen. Nog niet veel gelukkig, dus ik dan door fietsen. Het blijft helaas niet bij enkele druppel. Al snel regent het zo hard dat ik besluit te stoppen om een regenjasje aan te trekken. Dan toch maar weer doorfietsen, want er is op het punt waar ik sta geen mogelijkheid om te schuilen. Voor voordat ik bij het laatste, maar ook steilste gedeelte van de helling aan kom, zie ik wat mensen schuilen tegen de muur van een boerderij. Het regent alleen zo hard, dat je daar ook niet echt droog staat. Doorfietsen dus maar. Op het steile stuk stroomt het regenwater me tegemoet als soort mini-rivier. Deze wolkbreuk maakt het beklimming van de helling niet gemakkelijker, maar het lukt om boven te komen. Daar staan nog meer mensen te schuilen onder de bomen.

We besluiten al snel om verder te fietsen. Het regent inmiddels niet zo hard meer en we hebben nog een kleine 30 kilometer te gaan tot de finish. De zware heuvels hebben we nu wel gehad en zonder verdere problemen fietsen we terug naar Sint-Geertruid. Met de beklimming van de Mescherberg komt daar de eerste dag van de Mergelheuvelland 2-daagse tot een goed einde.

Gerelateerde artikelen

Hoogteprofielen

Bekijk de hoogteprofielen van de belangrijkste hellingen uit de Mergelheuvelland 2-daagse

Dit bericht werd geplaatst in de categorie racefiets door .

Reacties

Plaats een reactie