Review: Spatbord X-Blade 2

x-blade 2 spatbord gemonteerd

Het wielrenseizoen is nu definitief voorbij. De dagen worden al ras korter en we komen snel aan bij de kortste dag. Ook het weer doet in deze periode niet altijd leuk mee. Regen, harde wind, kou: alleen bikkels gaan er dan nog op uit om te fietsen. Gelukkig hebben we ook een indoor trainer, maar niets zo lekker als in de buitenlucht fietsen. Maar ook niets zo vervelend als een natte zeem in je broek als je net tien minuten op pad bent. Maar daar hebben ze spatborden voor ontworpen.

SKS X-Blade 2 Spatbord

We zijn dus eens op zoek gegaan naar eenvoudig te bevestigen niet te dure spatborden voor het achterwiel. Als snel was het duidelijk: de X-Blade 2 van SKS gingen we bestellen en uitproberen. Hier een korte review van de eerste maanden op pad met dit spatbord dat voor € 19,95 van eigenaar wisselt.

Bevestiging aan zadelpen

bevestiging van het spatbord

Bevestiging aan de zadelpen en het rotatiepunt voor verfijnde afstelling van het spatbord

Het bevestigen van het spatbord is doodeenvoudig. Met een doordacht systeem kun je het spatbord vast maken aan elke zadelpen. Vastklikken is ook zo gebeurd en als hij wat strakker of losser moet dan is ook dat zo ingesteld. Het klemmetje om het spatbord vast te zetten klemt precies op een goede manier: niet te los zodat het losschiet en niet te vast zodat je hem niet meer los krijgt. Het rotatiepunt voor verfijnde afstelling werkt ook goed, zo kun jet opspattende water minimaliseren.

En… werkt het?

regenachtig weer

Kou, wind en regen: fietsen in de winter vraagt om een spatbord!

Het spatbord zit nu standaard achter op mijn fiets. Het is zo’n 10 centimeter breed en beschermt uitermate goed tegen opspattend water. Mijn broek blijft in elk geval droog. Ga je daarna eens fietsen zonder dan weet je niet hoe snel je het spatbord weer monteren moet! Afhankelijk van de hoogte waarop je hem monteert spettert water wel nog omhoog en naar achteren: opletten dus als je in een groepje fietst. Het draaiende gedeelte waar je de hoek die het spatbord maakt kunt instellen zit wel iets te dicht op de rem: wil je de achterkant dus erg omhoog zetten dan komt de voorkant tegen de rem aan. Maar dit is bij onze fietsen in elk geval op te lossen door het spatbord wat omhoog of omlaag te schuiven langs de zadelpen.

Na een rit door vies weer kan het spatbord wel een schoonmaakbeurt gebruiken. Zand en modder verzamelt zich onder het spatbord en als dit is opgedroogd kan je het eenvoudig afkloppen of verwijderen met een stevige borstel. Het materiaal is van kunststof dus vrij licht en goed te poetsen!

Ook geschikt voor de racefiets?

Het spatbord is erg breed en voor mountainbike achtige fietsen dus erg fijn. Maar het oog wil ook wat en dus zou ik dit spatbord niet zo snel op mijn racefiets monteren. Maar gelukkig is daar al een ander mooi dingetje voor: de ass-saver. Die testen we binnenkort!

Dit bericht werd geplaatst in de categorie Mountainbike door .

Tags

Gadgets

Reacties

Plaats een reactie