Trainen op de Tacx

Tacx

We blijven niet thuis voor een paar spetters regen, maar als het buiten echt guur is, dan fietsen we toch liever binnen. Het is alweer een aantal jaar geleden dat we een Tacx trainer kochten en een oude racefietst opknapte, zodat we lekker kunnen binnen kunnen trainen. In de wintermaanden maken we plannen voor het nieuwe fietsseizoen. We willen altijd heel veel, komend seizoen zouden we graag Les Trois Ballons en de Le Marmotte fietsen, maar ook fietsen in Italie staat op ons verlanglijstje. Een ding hebben al deze fietsplannen gemeen: we zullen er hard voor moeten trainen en stilzitten in de winter is dan niet zo’n goed idee.

Gelukkig biedt het trainen met de Tacx uitkomst, maar ik ervaar het meestal wel als erg saai. Geen veranderingen in uitzicht, geen bochten, geen beklimmingen en afdalingen, geen frisse lucht. Je kan de TV aanzetten, maar het lukt me dan ook niet echt om de programma’s echt te bekijken tijdens het fietsen. Vandaar dat ik vorige winter misschien maar 3 keer met de Tacx gefietst hebt.

Deze winter gaat dat allemaal veel beter. Een paar weken geleden stonden er in het tijdschrift ‘Fiets’ trainingen die je kunt uitvoeren om fit en sterk het nieuwe seizoen in te gaan. De meeste van deze trainingen zijn heel goed op de Tacx uit te voeren.

Uithoudingsvermogen

Een van deze oefeningen laat je bijvoorbeeld 7 minuten lang met een bijna maximale hartslag fietsen. Daarna mag je 3 minuten rustig fietsen. Vervolgens herhaal je dit nog 2 keer, zodat je in totaal 3 x 7 minuten heel intensief gefietst hebt. Een week later herhaal je deze oefening, maar dan fiets je 4 x 5 minuten intensief, met een rustperiode van 2 minuten. In de week fiets je 7 x 3 minuten, met steeds 1 minuut rust. Daarna volgt een rustweek. Deze trainingen zijn behoorlijk zwaar, maar geven wel veel voldoening na afloop.

Intervaltraining

Ook interval trainingen kan je prima op een Tacx uitvoeren. In ‘Fiets’ worden twee verschillende intervaltrainingen beschreven. In de ene variant fiets je steeds 1 minuut maximaal, gevolgd door 1 minuut rust. Dit herhaal je 5x, zodat je in totaal 10 minuten gefietst heb. Daarna mag je 5 minuten rusten. Als dit goed gaat herhaal je deze hele cyclus nog twee keer.


De andere variant van de intervaltraining gaat uit van veel kortere intervallen. Je fietst steeds 10 seconde maximaal, gevolgd door 20 seconde rust. Deze korte intervallen blijken niet zo heel goed te gaan op de Tacx. Omdat het interval erg kort is, probeer je zo snel mogelijk te versnellen, maar dan begint het achterwiel te slippen en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Misschien dat het iets met onze Tacx te maken heeft, ons apparaat is al een aantal jaar oud en heeft wellicht last van wat slijtage. Deze oefening kan je gelukkig wel goed buiten uitvoeren op een lange weg zonder onderbrekingen, dus deze bewaren we voor buiten.

De trainingen die beschreven zijn in ‘Fiets’ zijn zwaar, maar ze bieden wel veel uitdaging. Dat zorgt ervoor dat het binnen fietsen op de Tacx leuk blijft, waardoor je het veel vaker gaat doen. Zo is het een mooie uitdaging om jezelf iedere training weer te verbeteren. Ondanks dat de winter nu pas halverweg is, is de Tacx al veel vaker gebruikt dan vorig jaar!

Dit bericht werd geplaatst in de categorie racefiets door .

Tags

Tacx

Reacties

Plaats een reactie