Weekendje Luxemburg mei 2013

fietsen luxemburg

Wist je dat er een genootschap bestaat dat de 1000 mooiste beklimmingen van Europa heeft geselecteerd om tegenop te fietsen? Om precies te zijn, 950 beklimmingen binnen Europa en 50 erbuiten: Challenge BIG. Leden worden aangemoedigd om alle beklimmingen op te fietsen en vervolgens de BIG (zoals dat heet) te claimen.

Dit genootschap is halverwege de jaren 80 opgericht en je zal het nauwelijks geloven: er zijn al een paar mensen die 1000 BIGs op hun naam hebben staan. Dat is echt een ongelooflijke prestatie als je ziet dat deze mensen niet alleen alle landen van Europa hebben doorkruist, maar zelfs op alle continenten zijn geweest om daar te fietsen, chapeau!

BIGs in Nederland

Ondergetekende doet ook mee aan deze uitdaging. In Nederland was het niet zo moeilijk om alle BIGs te beklimmen op de fiets, het zijn er maar 10 en sinds we in Limburg wonen (waar 7 van de 10 BIGs zijn) hebben we de teller snel op 10 gekregen. Maar dan het buitenland. Eerst maar eens kijken in Belgie (27 stuks) en Duitsland (50 stuks). In beide landen hebben we er al een stuk of 10 gereden, maar dan ben je er nog niet…

Om de BIG teller wat op te vijzelen zijn we in mei 2013 een weekendje naar Luxemburg geweest. Het groothertogdom met de kleine oppervlakte herbergt niet minder dan 13 BIGs. Ze hebben ook nog eens heel bijzondere namen. Wat dacht je bijvoorbeeld van Jardin-Tour Napoléon? Of Eoliennes de Pafebierg, Berdorf Gorges du Loup? Dat klinkt toch wel wat beter dan Oude Huls (hoewel het een fijne klim is en lekker dichtbij).

Weekendje in Luxemburg

lux_bordje_webEn daar stonden we dan. Met de racefietsen nog achter op de auto, vlakbij een kasteel op een heuvel in de omgeving van Bourscheid, Luxemburg. Het was een uur of 12 ’s middags en we gingen eens even lekker fietsen een paar dagen. Onbewust heb ik altijd gedacht dat Luxemburg te klein was voor vakantie, ondanks dat ik er eens met mijn ouders ben geweest. Algauw kwamen we erachter: Luxemburg is een waar fietsparadijs. Niet voor niets wordt hier jaarlijks de Jean Nelissen Classic gehouden door wielerclub DTC uit Driebergen.

In totaal hebben we twee rondjes gereden, eentje van 70 en eentje van 55 km. Met een behoorlijk aantal hoogtemeters (de eerste dag zelf meer dan 1000, en dat was nog niet gebeurt dit jaar). De laatste grote klim bracht ons naar de tuin van Napoleon, of zoals het bordje verklaarde: Napoleonsgaard. Enigszins teleurstellend, want ik wilde graag op de foto bij een bord met opschrift Jardin Tour Napoleon maar dat ging dus niet gebeuren.

Onderstaande is de tocht die wij reden op een kaartje van Google. Links een overzichtskaart en rechts een gedetailleerdere versie. Het was een mooie tocht, best zwaar en bijzonder leuk om te doen!

lux

Dit bericht werd geplaatst in de categorie racefiets door .

Tags

BIG Luxemburg

Reacties

Plaats een reactie