Cauberg

Statistieken

Lengte

0.8 km

Hoogteverschil

49 m

Hoogte top

176 m

Gemiddelde stijging

6.1 %

Maximale stijging

9.9 %

De Cauberg is een van de meest bekende hellingen in Nederland. Traditioneel finisht de Amstel Gold Race bovenop de Cauberg, maar ook bijvoorbeeld tijdens het WK wielrennen van 2012 moest deze helling meerdere keren beklommen worden.
De Cauberg start midden in het centrum van het toeristische Valkenburg. Op een driesprong met veel cafe’s gaat een van de afslagen de Cauberg op. Het is vrij brede, goed geasfalteerde weg, waar ook veel autoverkeer is. Je fietst eerst langs de Gemeentegrotten van Valkenburg (rechterkant) en dan langs een begraafplaats (linkerkant). Terwijl de weg hierna naar links afbuigt, wordt de helling behoorlijk steil, tot van 11% op het zwaarste stuk. Al snel zie je een tunnel, hier moet je onderdoor. Het je de tunnel gepasseerd, dan ben je bijna boven. De Cauberg vlakt hier af en de top is inzicht.
De Cauberg is onderdeel van ‘Amstel Gold Race 365′. In het centrum van Valkenburg kan je een chip halen, om daarna de Amstel Gold Race fietsen. Je tijden op belangrijke hellingen worden dan opgenomen en getoond op de top van de hellingen. Ook op de top van Cauberg is zo’n bord geplaatst, Dit is een mooi richtpunt voor het laatste stukje van de beklimming.

 Hellingen in de buurt van de Cauberg

Uiteraard zijn er meer leuke hellingen in de buurt van de Cauberg. De Daalhemmerweg start op hetzelfde punt in het centrum van Valkenburg, maar is langer en minder steil. Daarnaast vind je een overzicht van het interessante hellingen op de overzichtpagina Hellingen in Zuid-Limburg.

Kaart

Reacties

Plaats een reactie