Cime de la Bonette (noord)

Statistieken

Lengte

22,8 km

Hoogteverschil

1555 m

Hoogte top

2802 m

Gemiddelde stijging

6,8 %

Maximale stijging

13,1 %

De noordzijde van de Cime de la Bonette is een vrij zware klim naar de hoogste geasfalteerde bergpas in de Franse Alpen. De top bevindt zich op 2802 meter en om hier te komen moet je ruim 1500 hoogtemeters overbruggen. De klim begint in het dorpje Jausiers, waar je afslaat om de C4 op te draaien. Je steekt de rivier de l’Ubaye over en begint direct te klimmen via een serie haarspeldbochten.
De klim heeft een lengte van bijna 23 kilometer en een gemiddelde stijging rond de 7%. Grote delen van de Bonette zijn regelmatig, maar rond de top verandert dit. Na zo’n 20 kilometer geklommen te hebben, vlakt het wat af en kom je in de buurt van de de Col de Restefond op 2680 meter. Hier kan je, als je op doorreis bent richting Nice, alvast doorsteken naar de andere kant van de bergkam. Het is dus helemaal niet noodzakelijk om door te fietsen naar de Cime de la Bonette, maar als wielrenner is dat natuurlijk wel je doel. Het dan tenslotte maar 1 kilometer verder, maar wel een hele zware kilometer van gemiddeld 10% stijging.
Na alle hoogtemeters die je dan al overbrugd hebt en de grote hoogte waarop je je dan begeeft, is dat geen eenvoudige opgave. Hoewel het landschap gaandeweg de beklimming steeds kaler is geworden, is het uitzicht op de top echt onvergetelijk. De bergweiden die je op kleinere hoogte nog zag, hebben volledig plaats gemaakt voor kale, zwarte rotsen die doen denken aan een maanlandschap.
De Cime de la Bonette maakt onderdeel uit van het ‘Brevet des 7 cols de l’Ubaye’.

Bergen in de buurt van de Cime de la Bonette

Vlakbij vind je onder andere de mooie beklimming naar de Col de la Cayolle en de uitdagende zuidzijde van de Col de Pontis. Meer interessante beklimmingen vind je in het overzicht bergen in de Franse Alpen.

Kaart

Reacties

Plaats een reactie