Col de l’Arpettaz

Statistieken

Lengte

15.5 km

Hoogteverschil

1090 m

Hoogte top

1581 m

Gemiddelde stijging

7.0 %

Maximale stijging

9.2 %

In Ugine is het even zoeken naar de voet van de Col de l’Arpettaz, want de col staat slecht aangegeven. Pas aan de rand van het dorp zien we eerste bordjes. Ondertussen loopt het al wat op in de straten van Ugine. 

De eerste 4 km zijn heel goed te doen en gaan gemakkelijk. Ze lopen door open weiden met soms nog zicht op de stad terwijl het 4 – 5% stijgt. Daarna kom je in het bos. Op warme dagen is hier veel schaduw en hier beginnen ook de haarspeldbochten, waar je er nog zoveel van tegen gaat komen dat je tel kwijt raakt. Ondertussen wordt het zwaarder, het stijgingspercentage loopt op tot 8 – 9% op de teller, terwijl je steeds weer bochtjes door het bos fietst. 

In het laatste deel van de klim wordt het onregelmatig. Tientallen meters waarin het helemaal afvlakt om daarna weer stevig door te stijgen. Hier en daar maakt het bos plaats voor een open weide, zodat je wat zicht op de omgeving hebt. De laatste kilometers is er geen bos meer en fiets je weer tussen de graslanden. De klim houdt even de adem in met een minder steile strook en dan de laatste beproeving: een flinke strook van 9%. Je ziet het nauwelijks, maar de benen voelen het wel. Het is er bochtig en het kan er flink waaien. 

Dan kom je bij een punt dat de top lijkt te zijn: er is een restaurant en een bordje geeft aan dat je op de Col de l’Arpettaz bent. Gek genoeg kan je nog 150 meter doorfietsen naar de echte top. Voor de afdaling kan je omkeren, maar je kunt ook doorrijden. Voor enkele kilometers heb je een schitterend uitzicht en als je een aantal kilometer verderop rechtsaf slaat op de t-splitsing, kom je gewoon weer in Ugine uit.

Bergen in de omgeving van de Col de l’Arpettaz

In de buurt van de Col de l’Arpettaz vind je de Cormet de Roselend, Col des Aravis en de Col de la Forclaz. Meer beklimmingen vind je in het overzicht bergen in de Franse Alpen.

Kaart

Reacties

Plaats een reactie