Col du Galibier (noord)

Hoogteprofiel Col du Galibier - noord
Saint-Michel de Maurienne

Statistieken

Lengte

34,5 km

Hoogteverschil

1893 m

Hoogte top

2617 m

Gemiddelde stijging

5,4 %

Maximale stijging

9,7 %

De noordzijde van de Col du Galibier start in het toeristische wintersportdorp Valloire. Dit plaatje ligt echter op een hoogte van ongeveer 1400 meter en voor je dit plaatje bereikt, zal je eerst de Col du Télégraphe moeten beklimmen.

Col du Télégraphe

De beklimming naar de Col du Télégraphe start in het Saint-Michel-de-Maurienne, een druk dorp waar vooral erg veel auto’s rijden. Al aan de start van de klim zie je, als je naar boven kijkt, een huisje met een soort zendmast: daar dankt deze col zijn naam aan en is gelijk een richtpunt. Deze telegraaf post ligt namelijk op de top van de col. De Col du Télégraphe is geen zware beklimming. Over 12 kilometer stijg je zo’n 800 meter, maar echt steil wordt het nergens. Het asfalt op de weg is goed en er is voldoende beschutting voor de zon. Dit is een mooie opwarmer voor wat nog komen gaat.

Afdalen naar Valloire

Op de top van de Col du Télégraphe is een restaurantje waar je wat kan eten en drinken. Daarna volgt een afdaling van een aantal kilometer naar skidorp Valloire. In Valloire heb je nog wat ‘eau potables’ om je bidons bij te vullen, maar dan begint de beklimming van de Galibier toch echt. Je fietst door nog wat kleine dorpjes, terwijl de weg langzaam begint te stijgen. Het landschap wordt inmiddels steeds kaler. Waar in het dal nog veel bebossing was, zijn hier alleen nog maar weiden, maar ook deze gaan snel over in kale rotsen. De beklimming volgt de D902 langs de rivier de Valloirette.

Haarspelden

Tot het moment dat de Valloirette en de D902 van elkaar scheiden, is de beklimming van de Col du Galibier heel goed te doen. Op dit punt beginnen de haarspelden te komen en wordt de weg steiler. Er volgen hier nog zo’n 9 kilometers waarbij stijgingspercentages tussen de 8 en 10% elkaar afwisselen. Door de grote hoogte bestaat het landschap hier vooral uit rotsen, het doet een beetje aan een maanlandschap denken.

Orientatietafel op de Galibier

Op een kilometer van de kom je de Galibiertunnel tegen. Hier kunnen doorgaande auto’s de laatste kilometer afsnijden. Er is hier ook een restaurant waar je op de terugweg eventueel wat kunt eten. Met de fiets rijd je deze laatste, steile kilometer natuurlijk naar boven en dan kom je na een ruime 35 kilometer klimmen eindelijk aan op de top van de Col du Galibier. De top ligt op 2617 meter, maar te voet kan je nog wat verder omhoog naar een orientatietafel waar je, bij goed weer, een fantastisch uitzicht hebt.

Beklimmingen in de buurt van de Galibier

Saint-Michel ligt niet ver verwijderd van Saint-Jean-de-Maurienne. In dit dorp starten onder andere de beklimmingen van de Col de la Croix de Fer en de Col du Mollard. Een overzicht van andere beklimmingen in deze regio vind je op de pagina Beklimmingen in de Franse Alpen.

Kaart

Reacties

Plaats een reactie