La Toussuire

Hoogteprofiel La Toussuire
Saint-Jean-de-Maurienne

Statistieken

Lengte

18.6 km

Hoogteverschil

1125 m

Hoogte top

1744 m

Gemiddelde stijging

6.0 %

Maximale stijging

9.0 %

De klim naar wintersportgebied La Toussuire is een relatief eenvoudige, maar erg mooie beklimming. Je begint in Saint-Jean-de-Maurienne en volgt de D926 naar het zuiden. De eerste kilometers is dit dezelfde weg als de klim naar de Col de la Croix de Fer. Dit zijn zware kilometers met stijgingspercentages tot 9%.
In het dorpje Pierrepin moet je de afslag naar de D78 nemen. Al snel bereik je La Bise en vanaf hier wordt de beklimming minder zwaar. De weg slingert hier behoorlijk, waardoor je steeds een ander uitzicht op de vallei hebt.
Enkele kilometers verderop splitst de weg opnieuw. Je kunt rechtaf de D78 blijven volgen, of linksaf de D78A. Beide wegen brengen je naar La Toussuire, maar wij hebben de linkerafslag genomen. Al snel bereik je Villarembert, waar je twee bijna vlakke kilometers krijgt. Je hebt nu nog zo’n 6 kilometer te gaan totdat je La Toussuire bereikt.
Ondanks de rust in de zomermaanden, is het hier in de wintermaanden waarschijnlijk vol met toeristen. Onderweg naar La Toussuire kom je verschillende wintersportdorpen tegen, en ook de vele skiliften zijn duidelijk zichtbaar in het mooie landschap. Vlak voor de top rij je nog door Le Corbier, één van de grotere skidorpen met veel hoogbouw die helaas het uitzicht niet ten goede komen.
Na bijna 20 kilometer klimmen bereik je dan eindelijk La Toussuire. Je wordt hier verwelkomd door een bord dat aangeeft in welke jaren de Tour de France hier gefinisht is en wie er gewonnen heeft. Er zijn hier voldoende restaurantjes (ook in de zomer) waar je lekker kunt lunchen voordat je aan de afdaling begint.

Beklimmingen in de buurt van La Toussuire

Het begin van de beklimming van La Toussuire overlapt met de klim naar de Col de la Croix de Fer, een zware col van bijna 30 kilometer. Ook de Col de Mollard start niet ver van Saint-Jean-de-Maurienne. Meer mooi beklimmingen in de Franse Alpen vind je op de overzichtpagina.

Kaart

Reacties

Plaats een reactie