Passo Stelvio (zuid)

Statistieken

Lengte

20.0 km

Hoogteverschil

1450 m

Hoogte top

2722 m

Gemiddelde stijging

7.3 %

Maximale stijging

16.8 %

Als je in Bormio verblijft, dan moet je de Stelvio beklommen hebben. Deze berg is mateloos populair bij zowel fietsers, motorrijders als overige toeristen, dus het is een drukte van belang op deze beklimming.
De twintig kilometer lange klim begint midden in het centrum van Bormio en het klimmen begint dus direct. De eerste haarspeldbochten liggen al in het dorp, maar daarna slingert de weg rustig omhoog door de vallei. Na enkele kilometers worden de bochten ook voorzien van een bordje met nummer. Je zou de bochten dus af kunnen tellen, maar ze liggen niet zo regelmatig verspreid over de klim.
In het eerste deel van de Stelvio moet je verschillende tunneltjes door. Sommige zijn heel smal en het wegdek is hier, in tegenstelling tot de rest van de klim, niet al te best. Na deze tunnelserie volgt even een heel steil stukje. Het valt niet zo op: voor het gezicht stijgt het amper, maar de fietscomputer en je benen geven aan dat het hier wel degelijk heel steil is (17%).
Dan verschijnt voor ons een steile rotswand met vele haardspeldbochten. Deze rotswand ziet er heel indrukwekkend uit, maar het is prettig fietsen. Het asfalt is goed en iedere bocht vlakt een beetje af. Ook het uitzicht op de vallei maakt veel goed.
Na deze serie met haarspeldbochten volgt het makkelijkste deel van de klim. Met een stijging van slechts 3-4% fiets je rustig door de bergweiden. Na het zwaardere eerste deel van de klim, voelt dit deel van de Stelvio aan als vlak. Dan komt de Umbrailpas in zicht. Hier kan je afslaan naar Zwitserland, maar om de top van de Stelvio te bereiken moet je nog drie kilometer door.
Dit is het zwaarste deel van de beklimming, maar de markeringen op de weg helpen je de laatste paar honderd meter te overbruggen. Op top van de Stelvio barst het van de toeristische activiteit. Veel souvenirwinkeltjes, kraampjes met etenwaren en toeristen doen je bijna vergeten dat je je op 2760 meter hoogte in de middle of nowhere bevindt.

Bergen in de omgeving van de Passo Stelvio (zuid)

Vlakbij vind je de Passo Gavia en de Torri di Fraele. Meer beklimmingen vind je in het overzicht bergen in de Italiaanse alpen.

Kaart

Reacties

Plaats een reactie