Petit Ballon (noord)

Statistieken

Lengte

9.0 km

Hoogteverschil

681 m

Hoogte top

1136 m

Gemiddelde stijging

7.6 %

Maximale stijging

9.4 %

Luttenbach ligt vlak buiten Münster aan de D10 en zodra je het bruggetje over La Fecht over bent, begint de klim. Er staat een groot bord dat je meedeelt dat je zo’n 9 km te gaan hebt en dat de eerste direct stijgt met 9,4%. Je kunt je borst natmaken.

In het eerste gedeelte rijd je op de Route du Ried, vernoemd naar de herberg waar je straks voorbij komt. Via doorkijkjes heb je een mooi uitzicht op de vallei. Geniet er nog maar even van want als je zo het bos indraait is dat voorbij. De klim blijft bijna de hele tijd steil, met percentages steeds rond of boven de 8%.

In het bos heb je ook enkele haarspelden, maar daarna is het een lang, vrijwel recht stuk naar de eerder genoemde herberg. Die bevindt zich op een open plek en hier zijn, voor het eerst, ook weiden zichtbaar, waarschijnlijk voor het vee van de ‘ferme’. Ik verbaas me over de grootte van de herberg en de parkeerplaats en denk bij mezelf “wie komt hier nou”, maar wellicht zijn het wandelaars. De klim is hier tijdelijk ook even wat gematigder. Erg fijn na de steile kilometers in het bos. Even later duiken we nog een klein stukje het bos in, maar dan opent de col zich en heb je prachtig zicht op de top, als je die weet te liggen. Na een scherpe bocht naar rechts, het is dan nog 2 km tot de top, zie je in de verte de volgende herberg/ferme en ik dacht misschien dat daar de top was, maar dat blijkt te vroeg gerekend. Het is hier nog even gemeen steill, maar dan vlakt het weer af bij de genoemde herberg waarna het toch weer even aantrekt. Na een laatste lange linkerbocht krijg je langzaamaan de parkeerplaats in het oog en weet je dat dat de echte top is. Even nog geeft de Petit Ballon zijn visitekaartje af, maar dan sta je op 1163 meter hoogte. Op een doordeweekse dag in oktober zijn er een paar auto’s en heerst er een serene rust. In het weekend en zomers is dat wel anders.

Bergen in de omgeving van de Petit ballon

In de buurt van de Petit ballon vind je de zware klim naar de Col du Platzerwasel. Zoek je een eenvoudigere klim, dan zijn de Col du Firstplan en de Col de la Schlucht een goede optie. Meer cols vind je in het overzicht bergen in de Vogezen.

Kaart

Reacties

Plaats een reactie