Schanternelsweg

Statistieken

Lengte

0.9 km

Hoogteverschil

52 m

Hoogte top

209 m

Gemiddelde stijging

5.8 %

Maximale stijging

8.6 %

Vlak buiten Simpelveld liggen een aantal klimmen die min of meer dezelfde heuvel beklimmen. De klim door Bosschenhuizen naar Trintelen is bekend evenals de zware klim van de Oude Huls. Maar deze Schanternelsweg is een onbekende parel.

Eerst even over de naam. Niet uit te spreken en ook lastig te onthouden. Noem hem maar gewoon ‘Karnemelk’ dat bekt beter en beklijft ook goed. De start van de berg vind je als je Simpelveld uit fietst in de richting van Bosschenhuizen. Zo’n beetje de eerste afslag is de start van de klim. Er staat ook een straatnaambordje dus het kan niet missen.

Het begint als een echte Limburgse holleweg: donker, niet al te schoon wegdek maar goed te doen. Ook de stijgingspercentages zijn hier nog lieflijk te noemen. Onder het gebladerte fiets je eerst aan 3% a 4%, maar dit loopt langzaam op tot zo’n 6%. Na ongeveer 400 meter opent het bladerdek boven je zich en heb je zicht op akkers. Rechts zie je de wuivende maïskolven, links een weiland met suikerbieten. Gemoedelijk fiets je verder, je niet bewust van wat komen gaat. Begin hier alvast met het tellen van de bomen aan de rechterkant, dan hoef je niet zo na te denken over het steile deel van de klim dat straks nog komt. Kijk je te ver naar voren dan zie je het asfalt al angstaanjagend stijgen. 

Zodra de bomen op zijn gaat het beginnen. Het wordt hier gemeen steil, tot zo’n 10%. Gelukkig duurt het niet lang, maar je kruipt over het asfalt naar boven dus echt snel gaat het niet. Even volhouden nog en daar vlakt het alweer af. De laatste 150 meter tot de kruising wordt het alleen maar makkelijker. 

Boven kun je links de molen van Trintelen al zien liggen.

Hellingen in de omgeving van de Schanternelsweg

In de buurt van deze mooie klim vind je de Oude Huls, de klim naar Bosschenhuizen en de Eyserweg. Meer beklimmingen vind je in het overzicht heuvels in Zuid-Limburg.

Kaart

Reacties

Plaats een reactie