Fietsen rond het Comomeer (1) – Madonna del Ghisallo

Boottocht over het Comomeer

De Italiaanse meren zijn schitterend mooi voor een lekkere vakantie en het Comomeer vormt hier geen uitzondering op. In de zomermaanden is het hier erg druk met ‘gewone’ toeristen en bovendien vaak heel warm. Om te fietsen kan je dan ook beter wat eerder in het jaar gaan. Het is dan nog wat rustiger in dorpjes rondom het meer.

Wij besloten in juni af te reizen naar het Dervio, een klein dorpje aan de oostkant van het comomeer. Dit was de uitvalsbasis voor 3 mooie fietstochten. De eerste tocht bracht ons naar de kapel van de Madonna del Ghisallo, beschermheilige van de wielrenners.

Boottocht op het Comomeer

Als je op de kaart kijkt, dan heeft het Comomeer de vorm van een omgekeerde letter Y. Onze eerste fietstocht startte in de tweesprong van de Y, in Bellagio. Omdat Belaggio aan de andere kant van het water ligt, is de boot de makkelijkste manier om er te komen. We fietsen vanuit Dervio een stukje langs het water naar Varenna en proberen daar de boot te nemen.

Het is even zoeken naar de juiste boot, maar gelukkig weet een medewerker iets te duidelijk te maken dat we de ‘carferry’ moeten hebben. We moeten nog even wachten, maar dan is daar de boot. De boottocht is een avontuur op zichzelf, want het meer is groot en ontzettend mooi.

De kapel van Madonna

Een kwartier later gaan we aan wal in Bellagio en direct beginnen we met de eerste klim: de Madonna del Ghisallo. Het is gelijk steil en via een serie bochten winnen we veel hoogte zodat we een goed zicht op het Comomeer hebben. We hebben geluk met het weer, het is een schitterende dag met veel zon. Het klimmen met deze hoge temperatuur is wel even wennen, zulke bergen hebben we tenslotte niet in Nederland. Toch is het vooral een hele mooie klim, met na de eerste warme kilometers ook veel groen dat voor schaduw zorgt.


Halverwege volgen enkele eenvoudige kilometers. Zo kunnen we even echt van de klim genieten, voordat we aan de laatste zware kilometers beginnen. Het stijgingspercentage loopt nog even op tot 9%, maar dan is daar de kapel van de Madonna.
Madonna del Ghisallo is de beschermheilige van de wielrenners en deze berg wordt traditioneel beklommen tijdens de ronde van Lombardije. We zijn duidelijk niet de enige fietsers die de Madonna bezoeken, want het plein voor de kapel is druk bevolkt met wielrenners. We zoeken een plekje in de schaduw om een broodje te eten en bezoeken dan de kapel.

Ik heb nog nooit zo’n bizarre kapel gezien. Binnen hangt het, naast de beelden die gebruikelijk zijn voor een kapel, vol met wielershirts, fietsen en foto’s van overleden wielrenners. Best indrukwekkend, het zijn niet alleen de beroemde inmiddels overleden wielrenners, maar ook heel veel onbekende fietsers, jong en oud. Als fanatieke fietser moet je hier eigenlijk een keer geweest zijn. Ik realiseer me alleen te laat dat ik eigenlijk mijn helm af had moeten zetten. Hopelijk heb ik de Madonna niet boos gemaakt, ik wil tenslotte nog een week fietsen…

Colma di Sormano

We vervolgen onze tocht met een afdaling direct gevolgd door de volgende klim: de Colma di Sormano. Het is hier een stuk rustiger en de eerste 5 kilometer van de klim tot Sormano zijn heel goed te doen. Het stijgt zo’n 5 a 6% en met een muziekje fiets ik rustig naar boven. Dan komen we op een splitsing waar ook de muur van Sormano op staat aangegeven. We moeten de afslag wel nemen, maar we laten de muur links liggen. 1,7km van gemiddeld 17% vinden we iets teveel van het goede. Wij nemen dus de makkelijke kant: een aantal kilometers van 7%.

Uitzicht vanaf Colma di SormanoBoven hebben we een panorama uitzicht en vanwege het heldere weer kunnen we de bergen in de omgeving goed zien. We gaan verder en er volgt een bizarre afdaling over een hele rustige, smalle weg. Met alle bochtjes is het goed opletten. Af en toe zijn er afslagen naar de dorpjes hogerop in de bergen, je zal er maar wonen… Deze afdaling zouden we nog wel eens vanaf de andere kant willen doen, maar nu dalen we verder tot we bij het meer zijn. We fietsen langs het water terug naar de boot, varen weer naar de overkant en fietsen terug naar ons huisje in Dervio.

Voor een rondje zoals deze moet je wel even de tijd nemen. De boottochtjes zijn heel mooi, maar opschieten doet het niet. We zijn de hele dag onderweg geweest voor een tocht van zo’n 80 km. Gelukkig hebben we vakantie, geen haast en hebben kunnen genieten van het fietsen in zo’n mooie omgeving. Hopelijk wordt de tocht morgen oven de San Marco net zo mooi.

Gerelateerde artikelen

Dit bericht werd geplaatst in de categorie racefiets door .

Reacties

Plaats een reactie