Alpe d’Huez

Statistieken

Lengte

13,8 km

Hoogteverschil

1100 m

Hoogte top

1888 m

Gemiddelde stijging

7,9 %

Maximale stijging

13,7 %

Alpe d’Huez is wellicht de bekendste col uit de Franse Alpen. Als deze beklimming in de Tour de France is opgenomen, wordt de berg door grote groepen Nederlanders bevolkt. Ook evenementen als Alpe d’Huzes dragen bij aan de bekendheid van deze berg. Als je Alpe d’Huez in de zomermaanden beklimt, kom je waarschijnlijk vele andere wielrenners tegen.
De beklimming start in Bourg d’Oisans en volgt de D211, een vrij brede weg van goede kwaliteit. Aan de voet van de klim liggen nog twee campings, maar zodra je die gepasseerd bent, begint de Alpe d’Huez gelijk goed met 3 steile kilometers met stijgingspercentages van 10%. Na deze 3 kilometers kom je bij de afslag naar La Garde. Vanaf dit punt wordt de beklimming iets eenvoudiger. De rest van de klim zal het gemiddeld met 8% stijgen.
Alpe d’Huez is bekend van zijn 21 haarspelden. In ieder bocht staat een bord dat aangeeft hoeveel bochten je nog te gaan hebt. Ook vlakt de weg in bochten af, dit geeft je de mogelijkheid om even iets te drinken voordat de klim weer aantrekt. Na ongeveer 9 kilometer kom je in het dorp Huez. Vlak na Huez komt er een afslag naar de D211f. Neem je deze afslag, dan kom je via een alternatieve route alsnog op de top van de Alpe d’Huez, maar dit is niet de traditionele  beklimming en de meeste fietsers nemen deze afslag dus niet.
Volg je de D211, dan heb je nog een aantal haarspelden te gaan, voor je de top bereikt. Bij goed weer staan er op dit stuk fotografen die actiefoto’s maken en proberen te verkopen. Dan rij je Alpe d’Huez binnen. Er zijn hier verschillende cafe’s en restaurantjes maar je moet nog iets verder.
Rij je deze cafe’s voorbij, dan kom je bij een tunnel. Sommige fietsers zien dit als het eindpunt van de beklimming, maar je kunt nog iets verder. Over een licht stijgende weg fiets je nog een kleine kilometer door het skidorp Alpe d’Huez, tot een bord aangeeft dat je de top bereikt hebt.

Beklimmingen in de buurt van Alpe d’Huez

Vanaf Bourg d’Oisans kun je de minder zware Col d’Ornon beklimmen. Ook de klim naar skigebied Les Deux Alpes start in de buurt. Een overzicht met andere interessante cols in de buurt vind je in het overzicht beklimmingen in de Franse Alpen.

Kaart

Reacties

Plaats een reactie