Col de l’Iseran (noord)

Hoogteprofiel Col de l'Iseran
Bourg Saint Maurice

Statistieken

Lengte

39.5 km

Hoogteverschil

1837 m

Hoogte top

2770 m

Gemiddelde stijging

4.7 %

Maximale stijging

8.2 %

De noordzijde van de Col de l’Iseran start in het dorpje Bourg Saint Maurice. De Iseran is één van de hoogste geasfalteerde bergpassen van Frankrijk en het dan ook ruim 1800 meter klimmen om de top te bereiken. Vanaf Bourg Saint Maurice volg je de D902, deze weg loopt langs het riviertje de l’Isère. De eerste kilometers van de beklimming zijn eenvoudig. De weg is wel druk, maar stijgt slechts matig.
In Sainte-Foy-Tarentaise komt hier verandering in. De eerste haarspelden gaan gepaard met een behoorlijk stijging. Er zullen nog enkele steile stukken volgen, maar over het algemeen is de beklimming van de Col de l’Iseran goed te doen. Het eerste deel fiets je tussen de bebossing, dat biedt de nodige schaduw. Daarnaast kom je nog verschillende dorpjes tegen die tijdens deze bijna 40 kilometer lange beklimming nog wat afwisseling bieden.
Na ongeveer 16 kilometer klimmen kom je het ‘Lac du Chevril’ tegen. Een schitterend, groot meer waar je gerust even kunt stoppen om van het uitzicht te genieten. Na lang daarna kom je in Val d’Isère, een super-toeristisch skidorp waar ook in de zomer veel restaurantjes open zijn. Mogelijkheden genoeg dus om wat eten voordat je aan de laatste 20 kilometer van de col de l’iseran begint. De kilometers door het dorp zijn vlak, dus je kunt in ieder geval even bijkomen.
Als je Val d’Isère uitfietst zie je ook dat het landschap aan het veranderen is. Waar het eerste deel van de beklimming nog bebost was, fiets je na Val d’Isère vooral door de kale alpenweiden. Je hebt hier geen beschutting meer, maar wel prachtige uitzichten. Inmiddels fiets je ook boven de 2000 meter. Hoewel de klim nergens echt heel steil wordt, kan het laatste stuk tot de top toch behoorlijk lastig zijn. Door de grote hoogte is het zuurstof niveau lager en je hebt nu inmiddels ook bijna 40 kilometer geklommen.
Op de top van de Col de l’Iseran is, behalve een winkeltje waar je wat te drinken en een souvenir kan kopen, nauwelijk beschutting. Ook bij mooi weer kan het hier dus hard waaien!

Beklimmingen in de buurt van de Col de l’Iseran

De noordzijde van de Col de l’Iseran start in Bourg-Saint-Maurice en in de dorp starten nog twee beklimmingen: de Col de Petit Saint Bernard is een leuke, maar niet al te zware beklimming. Ook de Cormet de Roselend, één van de mooiste beklimmingen in de Alpen, heeft hetzelfde dorp als startpunt. Andere uitdagende beklimmingen in deze regio vind je in het overzicht Beklimmingen in de Franse Alpen.

Kaart

Reacties

Plaats een reactie