Col de Tentes

Statistieken

Lengte

18.5 km

Hoogteverschil

1158 m

Hoogte top

2208 m

Gemiddelde stijging

6.3 %

Maximale stijging

9.0 %

Vanuit Gèdre lopen twee doodlopende wegen richting de Spaanse grens: Cirque de Troumouse en de Col de Tentes. De Col de Tentes kan je vanaf Gèdre in twee stukken verdelen: een stuk van 8,5 kilometer aan 4,5% tot Gavarnie en een stuk van 10 kilometer van Gavarnie tot de top met een gemiddelde stijging van 8,2%. 

In Gèdre liggen nog wat vervelende kasseistroken, maar verder is het stuk tot Gavarnie heel goed te doen. Je fietst langs een rivier en toen wij hier fietste was het niet al te druk. Mogelijk is dit op andere momenten op de dag anders, aangezien Gavarnie heel populair is bij wandelaars. De grote parkeerplaats die dit kleine dorpje heeft stond dan ook helemaal vol met auto’s.

Je moet doorfietsen tot Gavarnie voordat de Col de Tentes op de borden aangegeven staat. Het bord op de t-splitsing midden in het dorpje stuurt je rechtsaf over de volle parkeerplaats en zodra je hier aan de andere kant afrijdt, beginnen de laatste 10 zware kilometers tot de top. 

Iedere kilometer geeft een bordje informatie over de hoogte, stijgingspercentage en afstand tot de top. Steevast geven deze bordjes meer dan 8% aan, dus dat is pittig. Alleen de laatste twee kilometer zijn iets eenvoudiger, met name omdat het even helemaal afvlakt om daarna weer met percentages rond de 8% door te stijgen. 

De klim is zeer de moeite waard. De omgeving is prachtig en er is nauwelijks verkeer, geen auto’s en geen fietsers. In het eerste gedeelte heb je zicht op een enorme rotspartij. Je kijkt je ogen uit, het is zo groot en uitgestrekt. Langzaam verandert het landschap van rotsig naar weiden, waar je de vangrails hogerop soms al tussen ziet liggen. Het open landschap zorgt er wel voor dat het er flink kan waaien. Op de top is enkel een parkeerplaats en opnieuw een adembenemend uitzicht.

Bergen in de omgeving van de Col de Tentes

In de omgeving van deze vrij onbekende, maar mooie klim liggen verschillende bekende cols: de Col du Tourmalet, Luz Ardiden en de Col du Soulor. Meer beklimmingen vind je in het overzicht bergen in de Pyreneeën.

Kaart

Reacties

Plaats een reactie