Luz Ardiden

Hoogteprofiel beklimming Luz Ardiden
Luz-Saint-Saveur

Statistieken

Lengte

13.5 km

Hoogteverschil

974 m

Hoogte top

1715 m

Gemiddelde stijging

7.2 %

Maximale stijging

9.7 %

In de zomermaanden is dit een heel rustige klim, Luz Ardiden is immers een skistation en de weg er naar toe loopt dood. De klim begint in Luz-Saint-Saveur, waar je eerst een stukje door het dorp fietst. Het daalt licht tot je over een bruggetje rijdt en rechtsaf slaat. Hier begint de klim. Al snel fiets je een bos in, over een weg die niet zo best is en waar je dus niet veel uitzicht hebt. Het stijgt gematigd met 5 – 6% tot je Sazos bereikt. Daarna wordt de klim serieuzer. In het bos rond het volgende dorpje Grust ligt een nare, steile strook waar het 9 – 10% stijgt. Gelukkig zijn hier wat haarspeldbochten die de pijn verzachten. 

Na ongeveer 8 kilometer kom je in een ander landschap. Het bos verdwijnt, het asfalt is glad en het uitzicht heel mooi. Je fietst door een open landschap met bijna alleen maar weiden. Als je geluk hebt, kan je hier zelfs marmotten tegenkomen. Ook zie je hier en daar al een vangrail hogerop liggen, dat geeft een idee waar je uiteindelijk naar toe moet en hoe de weg ongeveer loopt. Het stijgt continu door, maar niet met extreme stijging. 

Vanaf de top is er een schitterend panorama op de haarspeldbochten die de laatste kilometers door de weiden lopen. Hiervoor moet je wel even doorrijden naar de grote parkeerplaats, want bij het bordje dat aangeeft dat je de top bereikt hebt, is niet veel te zien.

Bergen in de omgeving van Luz Ardiden

De klim naar Luz Ardiden start in hetzelfde dorp als de Col du Tourmalet. Ook de Col du Soulor en de Col de Tentes liggen in de omgeving. Meer beklimmingen vind je in het overzicht bergen in de Pyreneeën.

Kaart

Reacties

Plaats een reactie