Col du Tourmalet (west)

Hoogteprofiel beklimming Col du Tourmalet (west)
Luz-Saint-Saveur

Statistieken

Lengte

20.5 km

Hoogteverschil

1404 m

Hoogte top

2115 m

Gemiddelde stijging

6.8 %

Maximale stijging

9.1 %

De Tourmalet is de col die het vaakst is beklommen in de Tour de France. De eerste opgang vond al plaats in 1910. De start van deze beroemde berg ligt op een kruispunt midden in Luz-Saint-Saveur en staat duidelijk aangegeven: een bord geeft aan dat je je op kilometer 0 bevindt, rechts van de weg zijn in de stoep herinneringstegels van eerdere winnaars op de Tourmalet aangegeven en een verkeersbord geeft aan waar je naar toe moet. Vanaf dit kruispunt is het ruim 20 kilometer klimmen naar de top. Al in het dorp begint het te stijgen en even is het steil, maar al snel zijn het aangename percentages waar het fietsen lekker gaat. ‘s Ochtends fiets je hier bovendien nog lekker in de schaduw, met de bergwand aan je rechterhand. 

Na 8 kilometer, rond Barèges, trekt de klim flink aan en er volgen twee zwaardere kilometers. Even verderop loopt de weg ineens aan de linkerkant van de vallei. Via een ruime bocht fiets je hier naar toe. Er volgen enkele haarspeldbochten en voor je zie je vangrails lopen, hoog tegen de bergwand geplakt. Later komt ook het huis op de top in zicht. Dat is dan nog flink ver weg en een stuk hoger. 

Bij het kabelbaanstation op 4 km van de top wordt het even wat vlakker. Hier kan je voor het laatst de benen even ontspannen voordat het in de laatste kilometers steeds zwaarder wordt. De laatste 2 kilometer stijgen zelfs met gemiddeld 10%. Hierin ligt ook een korte parkeerstrook voor auto’s waar het bijna vlak lijkt en dat betekent dat de rest nog net wat steiler is. Dat de Tourmalet een populaire berg is, wordt in de zomer snel duidelijk als je de top nadert. Er heerst een gezellige chaos van wielrenners, wandelaars en motorrijders die allemaal graag met het bordje op de foto willen.

Bergen in de omgeving van de Col du Tourmalet

In de buurt van de Tourmalet vind je verschillende mooie beklimmingen zoals de Col de Tentes, Col du Soulor en Luz Ardiden. Meer beklimmingen vind je in het overzicht bergen in de Pyreneeën.

Kaart

Reacties

Plaats een reactie