Col des Cyclotouristes

Statistieken

Lengte

12.0 km

Hoogteverschil

1305 m

Hoogte top

1305 m

Gemiddelde stijging

7.3 %

Maximale stijging

9.5 %

Toen we de naam van deze klim voor het eerst zagen, dachten we dat het een grapje was. Zo heet een col toch niet? Maar het is toch waar. Op een rotonde aan de rand van Albertville staat het aangegeven: Col des Cyclotouristes. We hopen op een mooie klim, speciaal voor de wielertoerist. De eerste kilometers doen ons echter twijfelen. Het begint erg steil, met een strook van >10% langs het middeleeuwse stadje Conflans. Na een paar honderd meter vlakt het wat af en dan opnieuw een strook van 12%. 

Gelukkig wordt het daarna eenvoudiger en regelmatiger. Steeds zo’n 7-8%, veel bos en hier en daar een mooi uitzicht. Na ongeveer 8 km kom je bij het Fort du Mont, een verdedigingswerk uit 1887 dat tegenwoordig overgroeid is met onkruid. De hoge (en vast ook dikke) muren zijn nog best indrukwekkend. 

Vanaf het fort wordt de weg bijzonder slecht en dat blijft zo tot de top. Alsof dit stuk weg door niemand meer gebruikt wordt. Er volgen nog 2 pittige kilometers en dan ben je op de top, die toch wel een beetje tegenvalt: Enkel een bordje in het bos, geen uitzicht. En een gedenksteen voor een wielertoerist die daar begraven lijkt te zijn. Ene James. Waarschijnlijk is de col naar hem vernoemd.

Bergen in de omgeving van de Col de Cyclotouristes

In de buurt van de Col des Cyclotouristes vind je de Col de l’Arpettaz, de Cormet de Roselend en de Col de la Forclaz. Meer beklimmingen vind je in het overzicht bergen in de Franse Alpen.

Kaart

Reacties

Plaats een reactie