Col de Vars (zuid)

Statistieken

Lengte

14,5 km

Hoogteverschil

745 m

Hoogte top

2100 m

Gemiddelde stijging

5,1 %

Maximale stijging

11,5 %

De Col de Vars vind je als je vanuit Jausiers in noordelijke richting over de D990 fietst, totdat je even voorbij La Condamine een afslag naar de D902 tegenkomt. Hier begint de Col de Vars.
Tot Saint-Paul-sur-Ubaye volgt de klim de rivier de Ubaye. Dit deel van de beklimming is redelijke eenvoudig, slechts een stevig vals plat. Vlak voor je dit dorp bereikt, fiets je nog door twee tunneltjes, maar dan is het gedaan met de rust. De weg draait af richting het westen en het landschap wordt kaler. Ondertussen wordt het ook steeds steiler en zwaarder. Je komt enkele haarspeldbochten tegen en zelfs een kilometer van 11%.
Dan kom je bij de top op 2110 meter in de buurt. Je fietst hier door de open bergweiden zonder enige beschutting van bomen, terwijl het hier in de zomer erg warm kan zijn. Gelukkig is er op de top een terrasje waar je kunt bijkomen van de inspanning. Je hebt tenslotte net 14 kilometer geklommen waarin je 800 hoogtemeters overbrugt hebt.
De Col de Vars maakt deel uit van de het fietsbrevet dat je in de Vallee d’Ubaye kunt halen, het ‘Brevet des 7 cols de l’Ubaye’.

Bergen in de buurt van de Col de Vars

De voet van de Col de Vars bevindt zich vlak bij de Col de Sainte Anne la Condamine. Ook de Col de la Bonette bevindt zich in de buurt. Meer uitdagende beklimmingen vind je in het overzicht bergen in de Franse Alpen.

Kaart

Reacties

Plaats een reactie