Kaunertaler Gletscherstrasse

Statistieken

Lengte

38,0 km

Hoogteverschil

1792 m

Hoogte top

2750 m

Gemiddelde stijging

4,7 %

Maximale stijging

9,5 %

Vanuit Prutz is het zo’n 38 km klimmen naar de top van de Kaunertaler Gletscherstrasse. Je stijgt hierbij 1800 hoogtemeter. Gemiddeld genomen is dat een aangenaam stijgingspercentage, maar er zitten een aantal zware kilometers boven de 2000 meter tussen.

Je kunt de klim in 3 stukken verdelen, waarvan de eerste het makkelijkst is. Dit deel begint met een stuk vals plat. Na enkele kilometers loopt de stijging steeds verder op, tot wel 13 – 14%, maar lang duurt dit niet, want daarna volgen weer wat eenvoudige kilometers. De omgeving is ondertussen zeer de moeite waard: hoge rotswanden aan beide kanten met hier en daar een waterval en verder een heel lieflijk landschap. Je passeert verschillende rustige dorpjes tot je bij een tolpoort komt. Fietsers mogen hier gratis passeren.

Het is nu zo’n 7 kilometer fietsen tot het stuwmeer (Gespatsch stausee). De eerste 3 – 4 km gaat dat nog vrij gemakkelijk, maar daarna wordt het zwaar. Je lijkt zo tegen de wand van het stuwmeer aan te rijden tot je bij de eerste van 29 haarspeldbochten (Kehren) komt. De weg helt hier met 8 – 10% en tot het stuwmeer wordt dat niet minder. Na de laatste bocht naar rechts is er nog een lange, steile strook van > 10% om bij het stuwmeer te komen. Dit is een mooie pauzeplek met een schitterend uitzicht over het meer.

Nu volgt het makkelijkste deel van de klim. Je fietst enkele kilometers langs het meer waarbij het vlak is of licht daalt. De omgeving is nog steeds erg mooi en nu het wat makkelijker is heb je de tijd om hiervan te genieten, bij te komen van de eerste helft van de klim en je voor te bereiden op wat komen gaat.

Op 12 km van de top komt er abrupt een einde aan het makkelijke deel. Je moet nu nog 900 meter stijgen en dat is niet gemakkelijk, zeker niet op deze hoogte. Het stijgt steeds flink met 10 – 12% waarna het weer helemaal afvlakt. De nummers in de bochten tellen af en bieden enige houvast. In sommige bochten zie je het stuwmeer beneden liggen dat steeds kleiner wordt. Op sommige stukken liggen de bochten dicht bij elkaar, maar het blijft onverminderd steil. Uiteindelijk komen de parkeerplaats en het restaurant op de top op 2750 meter in zicht. Nog even volhouden en dan kan je hier wat drinken of de gletscher van dichterbij bekijken.

Bergen in de omgeving van de Kaunertaler Gletscherstrasse

In de buurt van het Kaunertal vind je het Pitztal, de klim naar Jerzens en de Kühtai Sattel. Meer beklimmingen vind je in het overzicht bergen in de Oostenrijkse Alpen.

Kaart

Reacties

Plaats een reactie