Koning van Spanje

Statistieken

Lengte

1.2 km

Hoogteverschil

46 m

Hoogte top

215 m

Gemiddelde stijging

3.8 %

Maximale stijging

6.7 %

De Koning van Spanje start in Gulpen en is een van de eenvoudigste mogelijkheden om de Gulperberg te beklimmen. De beklimming heeft zijn naam te danken aan de 80-jarige oorlog, waarin de Koning van Spanje deze helling enige tijd bezet gehouden heeft. De andere twee mogelijkheden, de oostzijde vanuit partij en de westzijde vanuit het centrum van Gulpen, hebben beiden een behoorlijk steil stuk. Deze zijden zijn overigens wel bekender, uit bijvoorbeeld de Amstel Gold Race.
De koning van Spanje is met een gemiddeld stijgingspercentage van bijna 4% over 1,2 kilometer geen zware beklimming. Je begint naast sport en adventure centrum Rocca (je kunt hier ook mountainbikes huren) en volgt de Landsraderweg tot je boven bent.
De helling is vrij onregelmatig. In het begin is de Koning van Spanje niet meer dan vals plat. Bij de eerte bocht naar links wordt het iets steiler, maar al snel vlakt de helling weer af. Het zwaarste stuk bevindt zich vlak voor de top: 200 meter van gemiddeld bijna 7%.

 Beklimmingen in de buurt van de Koning van Spanje

Een overzicht van beklimmingen in Zuid-Limburg vind je op de overzichtskaart. De westzijde en oostzijde van de Gulperberg liggen erg voor de hand, maar ook het dorp Eys is niet ver weg. Hier start de Eyserbosweg.

Kaart

Reacties

Plaats een reactie