Port de Balès (zuid)

Hoogteprofiel beklimming Port de Balès (zuid)
Bagnères-de-Luchon

Statistieken

Lengte

19.0 km

Hoogteverschil

1078 m

Hoogte top

1755 m

Gemiddelde stijging

5.7 %

Maximale stijging

9.8 %

In 2020 maakte deze col deel uit van de Tour de France, al werd er toen langs de zuidzijde afgedaald. Hier beschrijven we de klim, die start in Bagnères-de-Luchon. De Port de Balès deelt zijn eerste kilometers met de veel bekendere Col de Peyresourde. Je volgt de D618 enkele kilometers in westelijke richting tot vlak na Trébons. In een haarspeldbocht sla je rechtsaf, de D51 op. De kilometers die volgen zijn pittig en behoorlijk steil, rond de 9 à 10%. Dit blijft zo tot Saint-Paul-d’Oueil.

Vanaf Saint-Paul wordt het eenvoudiger. Je bevindt je nu op het middenstuk van de klim. Dit is een stuk van 6 kilometer, met aangename stijgingspercentages en soms zelfs wat vlakke stroken. Je fietst door verschillende kleine dorpjes en omdat het hier makkelijk fietsen is, kan je even genieten van de mooie omgeving en je voorbereiden op het pittige slot van de klim. 

Dit slot wordt aangekondigd met een infobord dat de actuele hoogte en het aantal kilometers tot de top aangeeft. Het zijn zware kilometers, vooral de laatste 3, maar wel hele mooie. Het begint met een scherpe rechtse bocht die een kilometer verderop gevolgd wordt door een haarspeldbocht. Je fietst nu over een weg die tegen de bergwand geplakt lijkt te zijn, hoog boven de vallei met een schitterend uitzicht. Dit houdt een tijdje aan, tot je voor de laatste kilometers van de vallei afdraait en door open weiden naar de top fietst. Het stijgt hier steeds 7 – 9%, terwijl de wind vrij spel heeft en een tegenstander kan zijn. Op de top is een parkeerplaats, enkele infoborden en weids uitzicht over het uitgestrekte berglandschap.

Bergen in de omgeving van Port de Balès

De eerste kilometers van Port de Balès overlappen met die van de Col de Peyresourde. Ook de Col du Portillon en Superbagnères liggen in de buurt. Meer interessante beklimmingen vind je in het overzicht bergen in de Pyreneeën.

Kaart

Reacties

Plaats een reactie