Col de Peyresourde (oost)

Hoogteprofiel beklimming Col de Peyresourde (oost)
Bagnères-de-Luchon

Statistieken

Lengte

13.0 km

Hoogteverschil

862 m

Hoogte top

1563 m

Gemiddelde stijging

6.6 %

Maximale stijging

8.3 %

De col de Peyresourde is een echte Tour klassieker en stond al in 1910 voor het eerst op het programma. De renners kregen toen een loodzware rit voor de boeg met na het vertrek uit Bagnères-de-Luchon achtereenvolgens de Peyresourde, de Aspin, de Tourmalet en de Aubisque. Ook in de gekke Tour van 2020 komen de renners over de Peyresourde.

De col begint bij het kerkhof aan de noordwestkant van Bagnères. Hier staat ook het bord met informatie. Vanaf hier is het een kleine 14 kilometer klimmen. Langs de (‘s ochtends drukke) D618 gaat het meteen goed omhoog. Dat duurt zo’n 2 km waarna het volledig afvlakt en we even bij kunnen komen. Dat gaan we meer zien in deze beklimming: steeds worden langere steile stukken afgewisseld met stukjes om te recupereren. Dat is wel fijn, want dan kan je de klim in stukken opdelen. Bovendien helpt het bij het onthouden van het profiel. Het makkelijke stuk is achter de rug en het wordt weer aanpoten. Bij de afslag naar de Port de Balès gaat de weg in een paar wijde haarspelden omhoog naar Saint Saventin. Daar vlakt het gelukkig weer even af. Er rijden op deze klim ook aardig wat andere wielrenners: het is een zeer bekende klim en door de lengte voor veel mensen te doen. Dat geeft een extra motivatie tijdens het klimmen, mits je er een paar kunt oprapen natuurlijk.

Bij het uitrijden van Saint Saventin wordt het weer steiler. Midden op de dag is het ook warm en er is weinig beschutting of schaduw. Nu volgen de steilste stroken van de Peyresourde. Ook in Garin (een kilometer of 3 verder), waar de afslag is naar de alternatieve route naar de top via Portet-de-Luchon, vlakt het weer af en we maken ons op voor de finale van zo’n 5 km aan gemiddeld 8%. Die laatste kilometers zijn prachtig. Langzaam ontvouwt zich een prachtig panorama wat vooral goed zichtbaar is op de terugweg. In de laatste 2 kilometer zit nog een serie prachtige haarspelden die je een goed zicht geven op de hoogte die je overbrugt. Vanaf de laatste, linkse haarspeld is het nog zo’n 500 meter naar de top. Heb je hier nog wat over dan is het tijd om het te geven: boven mag je uitpuffen en is er zelfs een klein restaurantje waar ze heerlijke crêpes serveren!

Bergen in de omgeving van de Col de Peyresourde

In de buurt van deze bekende klim liggen onder andere de Col du Portillon, Port de Balès en Superbagnères. Meer beklimmingen vind je in het overzicht bergen in de Pyreneeën.

Kaart

Reacties

Plaats een reactie