Col du Glandon en Col du Chaussy

col du glandon

Vandaag staat de zware Col du Glandon op het programma. We hebben de top van deze berg al eerder bereikt tijdens de beklimming van de Col de la Croix de Fer, maar de Glandon zelf hebben we nog nooit beklommen.

Na een rustige ochtend fietsen we naar Saint-Etienne-de-Cuines waar de klim start. De eerste kilometers zijn heel goed te doen. Het is wel warm, maar steilere stukken worden afgewisseld met eenvoudige stukken. In Saint-Coloban-des-Villard, op zo’n 10 kilometer van de top, vlakt de berg helemaal af. Hier kunnen we nog even bijkomen, voor het tweede zware deel van de berg.

Het wordt hier erg steil en bovendien is het warm, er is nauwelijks beschutting. Tussen mooie alpenweiden fietsen we langzaam langs een riviertje naar boven. Er lijkt geen einde aan deze berg te komen. In de laatste 3 kilometers moet je nog 300 hoogtemeters overbruggen. Dan komen gelukkig de auto’s in zicht. Gelukkig, we zijn bijna boven.

Op de top maken we natuurlijk foto’s. Zelfs de Mont Blanc is te zien vanaf de top. Dan beginnen we aan de afdaling. De afdaling van de Col du Glandon is erg snel en je kunt dus gemakkelijk hoge snelheden halen. We staan zo weer beneden. Dat ging toch een stuk gemakkelijker dan de heenweg.

We besluiten dat de fietsdag nog niet ten einde is. Het dorp La Chambre ligt vlakbij de voet van de Col du Glandon en hier starten nog meer beklimmingen. We beginnen met de Col de la Madeleine. Een paar jaar eerder hebben we deze col al eens beklommen, dus we fietsen niet door naar boven. Na 5 warme kilometers zonder beschutting volgt een afslag naar de Col du Chaussy. Hoewel we eerder deze vakantie op de top van deze berg geweest zijn, hebben we deze zijde nog niet gehad.

Deze zijde is ons geheel onbekend en we weten dus niet wat ons te wachten staat. Het blijkt erg zwaar en onregelmatig te zijn. De stijgingspercentages variëren tussen 8 en 12%. Van tijd tot tijd lijkt het even gemakkelijker te worden, maar ieder ‘makkelijk’ stuk wordt ook weer opgevolgd door een erg steil gedeelte. Na vele kilometers komt dan eindelijk de top in zicht. Er volgt nog een mooie afdaling en dan is deze fietsdag toch echt ten einde. Dit was waarschijnlijk de zwaarste tocht van een twee weken durende vakantie in de Franse Alpen, maar ook zeker één van de mooiste!

Gerelateerde artikelen

Dit bericht werd geplaatst in de categorie racefiets door .

Reacties

Plaats een reactie