Het klooster van Montvernier

klooster montvernier

Na een heerlijke week fietsen vanuit een klein dorpje in de buurt van Alpe d’Huez, zijn we voor onze tweede vakantieweek in de Franse Alpen verder getrokken naar Saint-Jean-de-Maurienne. Vanaf deze plaats gaan we nog een aantal bekende en minder bekende alpencols beklimmen.

Op zaterdag 17 augustus fietsen we ons eerste rondje. We verwachten warm weer, dus we gaan op tijd op pad richting het klooster van Montvernier, het kapelletje dat je vanaf de grote weg al kunt zien liggen. Je kunt er komen door een steeds smallere weg te volgen die in 2 kilometer wel 20 haarspeldbochten telt. Eenmaal boven aangekomen, kan je te voet nog verder over een slecht begaanbaar pad om de kapel te bereiken. Het uitzicht dat je dan op de vallei hebt is deze tocht zeker waard!

Het klooster van Montvernier ligt op de beklimming naar de Col du Chaussy. Met het bereiken van de kapel ben je dus nog niet op de top van de col. Hoewel je het gevoel hebt dat je al best ver gevorderd bent, heb je in werkelijkheid pas 20% van zowel de afstand als het aantal hoogtemeters gehad. Nog een 40-50 minuten afzien totdat je de top van de Col du Chaussy bereikt. Deze col voert je door mini bergdorpjes zoals Montbrunal en Montpascal en lijkt meer op een Vogezencol (vriendelijk en groen) dan een Alpencol (ruig en grijs met hier een daar een steile afgrond). Toch wordt af en toe de weg begrenst door een laag stenen muurtje waar je niet overheen wilt duiken en je eraan herinnert dat je wel degelijk in de Alpen bent.

De laatste kilometers rijd je in een echte alpenweide en dan bereik je de top van de Col du Chaussy. Na de gebruikelijke foto’s beginnen we aan de afdaling. Het wegdek is niet super, maar het is te doen. We dalen echter niet af via het klooster van Montvernier met z’n 20 haarspelden, maar via het dorpje Hermillon. Hier is de weg wat breder, waardoor de afdaling wat makkelijker en sneller is. We fietsen terug naar de camping voor een korte, snelle lunch en dan gaan we op pad voor de tweede berg van vandaag: de Col du Mollard.

Col du Mollard

De temperatuur in de vallei is inmiddels opgelopen tot een graad of 30 en we hebben het erg warm. Gelukkig biedt de Col de Mollard voldoende beschutting. Deze col heeft weer een enorm aantal haarspeldbochten en is geheel omgeven door bos. Er staat zelfs een heerlijk briesje. Niettemin heb je meer dan 1000 hoogtemeters te overbruggen. Daarvan is een groot deel reeds beklommen als je in Albiez-le-Jeune komt. Je hebt nu 12 van de 18 kilometers gehad.

col du chaussy

De col wordt nu eenvoudiger. De stijgingspercentages worden minder en af toe is er zelfs een korte afdaling. De laatste kilometer is nog even zwaar met een stijging van 8%, maar dan bereiken we de top van de Col du Mollard. Voor de afdaling hebben we verschillende opties. We kunnen doorrijden, zodat we op de afdaling naar de Croix de Fer terecht komen, maar wij besluiten terug te fietsen naar Albiez-Montrond. Vanaf dit dorp volg je dan de bordjes naar Saint-Jean-de-Maurienne. We dalen af langs de D110 die parallel loopt met de D926 (Croix de Fer) maar dan aan de andere kant van de diepte. Het asfalt varieert van ‘net gelegd’ tot ‘toe aan vernieuwing’. Het is dus continu opletten geblazen. Toch is het een heerlijke afdaling van 16 kilometer tot we weer bij de camping aankomen. Terug op de camping nemen we een douche en gaan we lekker eten.

Gerelateerde artikelen

Dit bericht werd geplaatst in de categorie racefiets door .

Reacties

Plaats een reactie