De oude Huls, Simpelveld

uitzicht vanaf bergseweg, ubachsberg

Terwijl de profs in België de Ronde van Vlaanderen fietsen en je in Limburg de toureditie van de Volta Limburg Classic kunt fietsen, laten wij de drukte links liggen en plannen een fietstocht naar Simpelveld. Nou is Simpelveld niet direct het meest interessante dorp wat je in Zuid-Limburg kunt vinden, maar voor wielrenners ligt hier de Oude Huls, ook wel Hulsberg genoemd.

Oude Huls

De Oude Huls is één van de 10 BIG’s in Nederland. Voor Hollandse begrippen is dit dus een behoorlijk zware klim. De statistieken, 800 meter met een gemiddelde stijging van 7% dwars door het ‘centrum’ van Simpelveld bevestigen dit. Vrijwel de gehele helling loopt door de bebouwing van het dorp, en je zou dit dus een saaie klim kunnen noemen. De stijging kan deze helling echter toch nog interessant maken.

We beginnen de fietstocht in onze woonplaats Sittard, van waar we in zuid-oostelijke richting vertrekken. Bij Windraak komen we het eerste heuveltje van de dag tegen. We fietsen rustig naar boven terwijl we hopen dat de zon nog door gaat breken. Het zou toch lente worden?

Wat een uitzicht…

De route die we nemen om in het heuvelland terecht te komen, is er één die we normaal in omgekeerde richting fietsen als we snel thuis willen zijn. Nu komen we erachter waarom dit zo’n snelle route is: het lijkt vlak, maar eigenlijk stijgt het hier continu tot we onderaan de Bergseweg staan. Deze ‘berg’ is vooral bekend uit de Amstel Gold Race waar de profs over de brede asfaltweg omhoog racen. Wij nemen echter het fietspad en gaan wat langzamer.

We zijn hier al vaak naar boven gefietst, maar nog nooit zijn we gestopt voor we boven waren. Dit keer laten we ons verleiden tot het eten van een broodje vlak onder de top. De zon is inmiddels gaan schijnen, het is heerlijk weer en we worden verrast door een schitterend uitzicht over het dal dat we normaal niet zien als we door fietsen.

Lekker afdalen

Met nieuwe energie vervolgen we onze route. Via de snelle afdaling naar Bosschenhuizen komen we in Simpelveld voor het doel van deze tocht: de Oude Huls. Even nog worden we opgehouden door een ambulance die de weg blokkeert, maar dan kunnen we eindelijk de helling aanvallen. De zon is inmiddels goed doorgekomen en het is zelfs een beetje warm. Langzaam fietsen we tussen de huizen door de helling op. Halverwege steekt een eekhoorntje de weg over en vlucht een boom aan de kant van de weg in. Dan komt het bord van de timing van de Amstel Gold Race in beeld. Hoewel dit bord suggereert dat je boven bent, weten we inmiddels uit ervaring dat er nog een steil stuk volgt. Maar dan zijn we toch echt boven.

‘Boven’ is niet zoveel te beleven, enkel bebouwing, dus we fietsen snel door. Onze route loopt in noord-westelijke richting en via Colmont fietsen we naar Klimmen. Hier moeten we daadwerkelijk nog even klimmen: om dit dorpje te bereiken moeten we via de Kerkveldweg een behoorlijk steil stuk overbruggen. Erg lang duurt deze helling echter niet en als we boven zijn, hebben we echt het idee dat we op de terugweg zijn.

De weg vanuit Klimmen naar huis is er één die we vaker nemen. Los van een enkele korte helling fietsen we vooral over wegen die vals plat dalen en met het heerlijke weer is het echt genieten. We zijn zo thuis, ruim op tijd om voor de tv plaats te nemen en te zien hoe de profs het ervan afbrengen in het laatste deel van de Ronde van Vlaanderen.

Gerelateerde artikelen

Hoogteprofielen

Bekijk de hoogteprofielen van de belangrijkste hellingen uit de fietstocht naar de Oude Huls

Dit bericht werd geplaatst in de categorie racefiets door .

Reacties

Plaats een reactie