Winterjas review: de Castelli Mortirolo 3

Castelli mortirolo windjas

Hoewel afgelopen zondag de boeken in gaat als een van de warmste 8 maart in de historie (met een temperatuur van 18,6 graden gemeten in Maastricht), komen wij, als onderdeel van de winterkleding serie, nog eenmaal met een review van een winterjas. Aangeschaft in de wintersale was het half februari nog even gemeen koud en hebben we de Castelli Mortirolo 3 bij een aantal verschillende temperaturen kunnen testen.

Volgens de fabrikant

De Castelli Mortirolo 3 is een van de topjassen van Castelli en bevat Windstopper materiaal aan de voorkant, wat de jas vrijwel winddicht maakt en ook nog regenafstotend. De achterkant is van ander materiaal om je warmte kwijt te kunnen. Zou je in deze jas daadwerkelijk prettig en langer dan 2 uur kunnen fietsen in winterse omstandigheden zonder het koud te krijgen van je eigen zweet?

Pasvorm

Zoals we gewend zijn van Castelli past de winterjas goed rondom je lichaam, aangenomen dat je een maatje groter hebt gekocht dan normaal. Een maat L dus dit keer. De jas plooit eigenlijk nergens en zit het beste als je in de fietshouding zit. De iets langere achterkant beschermt dan meteen je onderrug tegen kou. De lengte van de mouwen is net goed, veel korter hadden die niet moeten zijn en met de rist helemaal dicht zat ik wel een beetje opgesloten. Ik doe de rits dus meestal een klein stukje open. De rits werkt overigens uitstekend en kan je ook met handschoenen aan eenvoudig open en dicht doen.

In de praktijk

vertilatie openingen Castelli mortiroloHet eerste tochtje vond plaats bij een temperatuur van een graad of 4-5 en met een aardige wind (kracht 3-4). Met slechts een ondershirt (met lange mouwen) beviel dit uitstekend. De vrij harde wind kwam niet door de voorkant heen terwijl de geproduceerde warmte aan de achterkant de jas weer verliet. Daadwerkelijk een poosje stilstaan moet je toch niet doen als je net bezweet bent, dan koel je dus wel af, maar als je blijft fietsen gaat dit heel goed.

Bij een iets hogere temperatuur (7-8) graden en vrij weinig wind is het handig om de ventilatie openingen aan de voorkant open te zetten. Aan de voorzijde zijn twee ritsen waarmee je de ventilatie kunt openzetten. Als het harder waait doe ik deze meestal dicht omdat de wind me anders teveel afkoelt.

Bij temperaturen rondom of net boven het vriespunt heb ik er nog een wielershirt als tussenlaag bij aan en ook dan houdt de jas me goed warm. Gelukkig hebben we in deze laatste weken geen regen gehad tijdens het fietsen, maar dat betekent ook dat ik de mate van waterafstoting niet heb kunnen bepalen. Overigens had dan de regenjas van Castelli waar ik eerder over schreef wel aangetrokken kunnen worden. Die valt namelijk precies ruim genoeg om over deze jas aan te trekken. Wellicht ook handig voor als het echt heel erg koud is (-3 graden en lager) want dan heb je nog een extra laagje.

Al met al mag dus gezegd worden dat de Castelli Mortirolo 3 me erg goed bevallen is in het restantje van deze winter.

Kopen met voordeel

De winter loopt echt op zijn einde en de meteorologische lente is zelfs al een week oud. De meeste wielerzaken gaan dan ook de spullen in hun showroom vervangen. De winterkledij moet weg en als je geluk hebt kun je deze jas voor een flinke reductie nog op de kop tikken. Dan hangt ie wel even in de kast, maar zeg nou zelf: als je van de zomer de Mortirolo op gaat klimmen, dan heb je toch ook geen winterjas nodig?

Gerelateerde artikelen

Dit bericht werd geplaatst in de categorie Wielren gadgets door .

Reacties

Plaats een reactie